Connect with us
Publicitate

Economic

Magazinul ANAF din Braşov, între cele care a vândut cel mai bine marfa confiscată

Publicat

pe

Pandemia și vidul legislativ ce au persistat în perioada 2020-2023 au închis temporar, pe perioade diferite, o parte dintre cele opt magazine unde ANAF își valorifică marfa confiscată. Anul trecut însă activitățile de comerț ale instituției și-au revenit. Direcția operativă de valorificare bunuri confiscate a vândut în 2023 și primele trei luni ale acestui an în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei prin șapte magazine.

Anul trecut și în primele trei luni ale acestui an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), respectiv Direcția operativă de valorificare bunuri confiscate (D.O.V.B.C.) din cadrul Direcţiei generale executări silite cazuri speciale (D.G.E.S.C.S.), a vândut mărfuri confiscate în valoare de 1,39 de milioane de lei, din care puțin peste 1 milion de lei în 2023, au declarat pentru Economica reprezentanții instituției.

Fiscul are acum șapte magazine proprii cu o suprafaţă cuprinsă între de 30 mp și 220 mp unde vinde confecții și încălțăminte aparatură/bunuri de uz casnic, echipamente și accesorii auto, articole de marochinărie, papetărie, jucării, alte bunuri la prețuri în general mai mici decât prețul pieței.

Spre exemplu, bunurile nevalorificate în termen pot avea reduceri de până la 75% din prețul inițial stabilit de o comisie de evaluare care își desfășoara activitatea conform legii ( O.G. 14/2007).

În general, atât prețurile de evaluare cât și reducerile de preț, sunt stabilite de comisia de evaluare ținându-se cont atât de cantitatea și calitatea bunurilor, cât și de prețurile practicate pe piață. Preţul rezultat se corectează, după caz, în funcţie de criterii precum gradul de uzură fizică şi morală a bunurilor respective, utilitatea bunurilor pentru potenţialii cumpărători – în cazul bunurilor utilizabile ca materii prime în procesul tehnologic, evaluarea se poate face la preţurile cu ridicata practicate în zonă; cantitatea (volumul) bunurilor respective – în cazul loturilor mari de bunuri, se pot utiliza preţurile cu ridicata practicate în zonă.

Publicitate

Cât vinde un magazin ANAF

Din punct de vedere al valorii vânzărilor lunare efectuate,  primele trei magazine deținute de către A.N.A.F., cu o medie a încasărilor de 20.886 pe lună, sunt cel din București, cu vânzări în 2023 de 390.020 de lei, magazinul din Galați (297.889 de lei) și unitatea din Brașov (191.432 de lei).

Magazinele ANAF sunt situate după cum urmează:

  1. S.V.B.B. nr. 1 – situat în București, str. Măriuca nr. 14, Sector 4;
  2. S.T.V.B. nr. 2 – situat în Galați, str. Brăilei nr. 33, jud. Galați;
  3. S.T.V.B. nr. 3 – situat în Târgovişte, str. Calea Domnească, nr. 166, jud. Dâmboviţa;
  4. S.T.V.B. nr. 4 – situat în Târgu Jiu, str. Siret nr. 6, jud. Gorj;
  5. S.T.V.B. nr. 5 – situat în Timișoara, str. Gheorghe Lazar nr. 9B, jud. Timiș;
  6. S.T.V.B. nr. 6 – situat în Sibiu, str. Calea Dumbrăvii nr. 17, jud. Sibiu;
  7. S.T.V.B. nr. 7 – situat în Brașov, bld. Alexandru Vlahuţă nr. 59, jud. Brașov.

Din datele ANAF, la începutul anului 2021 existau opt magazine de valorificare a bunurilor confiscate. Ulterior, magazinele au fost închise temporar pe perioade diferite din cauza  pandemiei și post-pandemie dar și a volumul scăzut al bunurilor intrate în proprietatea privată a statului din cauza vidului legislativ.

Mai exact, în noiembrie 2020 a fost abrogată Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, republicată, prin Legea nr. 222/30.10.2020, lipsa acestei reglementări persistând până în anul 2023, când a fost promulgată Legea nr. 296/26.10.2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, ce permite organelor abilitate confiscarea unor bunuri.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes