Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Lucruri mai puțin cunoscute despre Muntele Tâmpa

Publicat

pe

Muntele Tâmpa veghează asupra orașului Brașov încă de pe vremea dacilor. Pe atunci, Tâmpa era altarul lui Zalmoxis, iar pe munte erau închinate sacrificii acestui zeu. Muntele are 950 m și este considerat unul dintre simbolurile Brașovului. Tâmpa se află chiar în centrul orașului, oferind oamenilor o privelișe uimitoare.

În timpul săpăturilor arheologice, s-au descoperit urme ale romanilor, care au stăpânit la un moment dat aceste pământuri. Cuceritorii romani au numit muntele Tempus, făcând referire la sacrificiile făcute de către daci pentru Uranus, zeul timpului. Denumirea latină s-a transformat în Tâmpa, numele pe care îl cunoaștem astăzi.

La începutul secolului 20, incendiile au distrus o parte din vegetația muntelui. Oamenii au dat dovadă de iubire și au reîmpădurit zona, mergând pe jos și cărând pământ în coșuri de nuiele. Traseele de drumeție datează din anul 1870 și au fost gândite pentru a oferi o panoramă asupra întregului oraș. În 1950, Brașovul a devenit orașul Stalin iar numele dictatorului rus a fost scris pe munte, fiind sculptat în brazi.

Muntele Tâmpa este o rezervație naturală protejată și este considerat raiul fluturilor, în această zonă găsindu-se 35% dintre speciile de fluturi care există în țara noastră. Tot aici s-au găsit două specii de plante care trăiesc doar în România – obsiga bârsană și crucea voinicului.

Publicitate

Fiind un munte cu o istorie atât de lungă, în jurul lui s-au țesut și multe legende. Cea mai cunoscută vorbește despre existența unui lac subteran sau a unor tuneluri care trec prin munte. Lacul nu a fost descoperit, dar există trei-patru tuneluri săpate în munte, doar unul dintre ele fiind practicabil. Acesta leagă unul dintre turnurile vechii cetăți de Casa Sfatului. De-a lungul timpului, celelalte tuneluri s-au surpat și au fost închise.

O altă legendă se referă la existența singurei bănci care se află pe aleea de sub Tâmpa. Banca săpată în piatră a fost făcută în memoria unui cuplu care a sfârșit într-un mod trist. Cei doi îndrăgostiți au fost striviți de o piatră care s-a prăvălit din vârful muntelui. Banca există din 1817 și poate fi văzută și astăzi.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. DanaBv

    20 iunie, 2021 at 8:03 am

    Numele „Stalin” nu a fost „sculptat in brazi”, ci prin plantarea anume a unor brazi, numele putea fi citit din oras. Tatal meu povestea ca pe cand era student a fost printre cei selectionati sa planteze brazii aia. Dupa 10 ani, cand Brasovul si-a recapatat numele, printre primele masuri luate de autoritatile locale a fost aceea de plantare a altor brazi astfel incat sa acopere vechea inscriptie. De data asta plantarea s-a facut pe baza de voluntariat, si tata a tinut sa fie unul dintre nenumaratii voluntari care au „sters” cu bucurie vechiul nume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes