Connect with us
Publicitate

Social

Lucrările la varianta DN1 prin Brașov – Săcele – Valea Doftanei vor fi gata în doi ani, spune președintele CJ Brașov

Publicat

pe

Adrian Veştea, preşedin­te­le Consiliului Judeţean Bra­şov spune într-un interviu pentru Ziarul Financiar că alături de judeţul Prahova a de­ma­rat procedurile pentru un nou drum paralel cu DN1 între Braşov şi Ploieşti pentru a mai descon­ges­tiona traficul de pe Valea Prahovei în con­diţiile în care de 20 de ani se discută despre autostrada Comarnic-Braşov însă aceas­ta rămâne tot la stadiu de proiect.

Mai mult, în ultimii 20 de ani nu mai puţin de 23 de miniştri au condus Ministerul Trans­porturilor, timp în care promisiunile făcute de ei ar fi livrat mii de kilometri de autostradă.

„În 2004, când eram la primul mandat de primar al oraşului Râşnov au început atunci primele proceduri pentru auto­stra­da Comarnic-Braşov. Peste tot pe unde tre­cea autostrada avem inter­dicţii de dez­vol­tare şi de fiecare dată proprietarii din zo­nele respective voiau să dezvolte ceva erau nevoiţi să meargă după aviz la Com­pa­nia de Drumuri. Au trecut 17 ani de atunci. De aceea avem nevoie de persoa­ne stabile. Avem acum o fluctuaţie foarte mare în toate mi­nis­terele şi de cele mai multe ori nu există o continuitate pentru a putea pune în practică acele obiective. De fiecare dată vine cineva nou, începe o nouă reformă, se anulează din procedurile fă­cu­te. La nivelul autorităţilor locale exis­tă conti­nuitate şi implementează proiecte. Aici dacă nu faci ceea ce promiţi, pierzi încre­derea şi eşti eliminat. Acum nu avem o legislaţie care să permită efec­tuarea de proiecte la nivel regional, doar dis­cuţii şi proiecte asumate. Sunt pro­iecte la Minis­te­rul Transporturilor care tre­­buie deru­late“, a spus Adrian Veştea, pre­­şedintele Con­siliului Judeţean Braşov.

Judeţul Braşov este unul dintre cele mai dezvoltate din ţară, însă creşterea acestuia este limitată de infrastructură, judeţul neavând nicio autostradă care să îl conecteze la o altă regiune a ţării.

Publicitate

„La nivel regional Braşovul repre­zintă motorul de creştere, dar care din păcate nu are accesibilitate nici dinspre Bucureşti, nici dinspre vestul ţării, pen­tru că autostrada se opreşte la Sibiu şi nici din­spre Moldova. Dar în ultimii ani s-a lucrat la documentaţii pentru auto­străzi precum Braşov-Bacău, suntem în linie dreaptă cu tronsonul Făgăraş-Sibiu şi Făgărăş-Braşov şi sperăm să avem un proiect pentru Co­mar­nic-Braşov. Aşa cum avea o accesibilitate mai bună, mai ales că în u­ltimii cinci ani a deve­nit o im­por­tantă desti­na­ţie turistică. Muntele atra­ge mai mulţi turişti decât marea“, a su­­bli­niat preşedintele con­­si­liu­lui judeţean.

În acest context, judeţul Braşov ală­turi de Prahova a demarat proiectul unui nou drum care să mai reducă presiunea de pe DN1 şi DN1A.

„Alături de judeţul Prahova dorim să con­struim o alternativă la DN1, am pre­dat un teren către CNI pentru a avea o al­ter­nativă la DN1 care nu va mai trece prin staţiunile de pe Valea Prahovei. Va Începe de la Săcele, spre Valea Doftanei până la Câmpina şi în doi ani să fie gata. Va fi un drum cu o bandă pe sens. Am realizat exproprieri, scoateri din fond fo­restier. Era bine să avem două benzi pe sens, dar relieful nu permite. Va fi un drum judeţean, o parte în Braşov, una în Prahova şi va avea 40 km de drum“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Teoretic, acest nou drum ar putea fi gata în doi ani şi să reprezinte o rută alter­na­tivă la DN1A şi DN1 pentru a ajunge la Braşov, fără a mai trece prin sta­ţiunile de pe Valea Prahovei, reducând astfel timpul pâ­nă în Poiana Braşov sau mai departe, spre satele săseşti, Târgu-Mureş sau zona Covasna şi Harghita care au de su­ferit din cauza traficului de pe DN1.

„Pe programul operaţional regional când vine vorba de fonduri europene, au­to­­rităţile locale au avut un grad foarte ma­re de absorbţie cu multe proiecte. Consi­der că astăzi, consiliile judeţene din punct de vedere al capacităţii de imple­men­tare pot face acest lucru, avem per­soane bine pregătite care pot scrie pro­iecte, le pot aduce la maturitate şi avem ca­pa­citatea de a imple­menta aceste pro­iecte. este mai bine să fie implicată o au­to­­ritatate care doreşte imple­men­tarea acestui proiect şi se concentrează să facă acest proiect. Avem ne­voie de o descen­tra­­li­zare şi o mai mare im­pli­care a auto­rităţilor lo­cale“, a subliniat Adrian Veştea.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes