Social
Lucrările la varianta DN1 prin Brașov – Săcele – Valea Doftanei vor fi gata în doi ani, spune președintele CJ Brașov

Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov spune într-un interviu pentru Ziarul Financiar că alături de judeţul Prahova a demarat procedurile pentru un nou drum paralel cu DN1 între Braşov şi Ploieşti pentru a mai descongestiona traficul de pe Valea Prahovei în condiţiile în care de 20 de ani se discută despre autostrada Comarnic-Braşov însă aceasta rămâne tot la stadiu de proiect.
Mai mult, în ultimii 20 de ani nu mai puţin de 23 de miniştri au condus Ministerul Transporturilor, timp în care promisiunile făcute de ei ar fi livrat mii de kilometri de autostradă.
„În 2004, când eram la primul mandat de primar al oraşului Râşnov au început atunci primele proceduri pentru autostrada Comarnic-Braşov. Peste tot pe unde trecea autostrada avem interdicţii de dezvoltare şi de fiecare dată proprietarii din zonele respective voiau să dezvolte ceva erau nevoiţi să meargă după aviz la Compania de Drumuri. Au trecut 17 ani de atunci. De aceea avem nevoie de persoane stabile. Avem acum o fluctuaţie foarte mare în toate ministerele şi de cele mai multe ori nu există o continuitate pentru a putea pune în practică acele obiective. De fiecare dată vine cineva nou, începe o nouă reformă, se anulează din procedurile făcute. La nivelul autorităţilor locale există continuitate şi implementează proiecte. Aici dacă nu faci ceea ce promiţi, pierzi încrederea şi eşti eliminat. Acum nu avem o legislaţie care să permită efectuarea de proiecte la nivel regional, doar discuţii şi proiecte asumate. Sunt proiecte la Ministerul Transporturilor care trebuie derulate“, a spus Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Judeţul Braşov este unul dintre cele mai dezvoltate din ţară, însă creşterea acestuia este limitată de infrastructură, judeţul neavând nicio autostradă care să îl conecteze la o altă regiune a ţării.
„La nivel regional Braşovul reprezintă motorul de creştere, dar care din păcate nu are accesibilitate nici dinspre Bucureşti, nici dinspre vestul ţării, pentru că autostrada se opreşte la Sibiu şi nici dinspre Moldova. Dar în ultimii ani s-a lucrat la documentaţii pentru autostrăzi precum Braşov-Bacău, suntem în linie dreaptă cu tronsonul Făgăraş-Sibiu şi Făgărăş-Braşov şi sperăm să avem un proiect pentru Comarnic-Braşov. Aşa cum avea o accesibilitate mai bună, mai ales că în ultimii cinci ani a devenit o importantă destinaţie turistică. Muntele atrage mai mulţi turişti decât marea“, a subliniat preşedintele consiliului judeţean.
În acest context, judeţul Braşov alături de Prahova a demarat proiectul unui nou drum care să mai reducă presiunea de pe DN1 şi DN1A.
„Alături de judeţul Prahova dorim să construim o alternativă la DN1, am predat un teren către CNI pentru a avea o alternativă la DN1 care nu va mai trece prin staţiunile de pe Valea Prahovei. Va Începe de la Săcele, spre Valea Doftanei până la Câmpina şi în doi ani să fie gata. Va fi un drum cu o bandă pe sens. Am realizat exproprieri, scoateri din fond forestier. Era bine să avem două benzi pe sens, dar relieful nu permite. Va fi un drum judeţean, o parte în Braşov, una în Prahova şi va avea 40 km de drum“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.
Teoretic, acest nou drum ar putea fi gata în doi ani şi să reprezinte o rută alternativă la DN1A şi DN1 pentru a ajunge la Braşov, fără a mai trece prin staţiunile de pe Valea Prahovei, reducând astfel timpul până în Poiana Braşov sau mai departe, spre satele săseşti, Târgu-Mureş sau zona Covasna şi Harghita care au de suferit din cauza traficului de pe DN1.
„Pe programul operaţional regional când vine vorba de fonduri europene, autorităţile locale au avut un grad foarte mare de absorbţie cu multe proiecte. Consider că astăzi, consiliile judeţene din punct de vedere al capacităţii de implementare pot face acest lucru, avem persoane bine pregătite care pot scrie proiecte, le pot aduce la maturitate şi avem capacitatea de a implementa aceste proiecte. este mai bine să fie implicată o autoritatate care doreşte implementarea acestui proiect şi se concentrează să facă acest proiect. Avem nevoie de o descentralizare şi o mai mare implicare a autorităţilor locale“, a subliniat Adrian Veştea.
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO – VIDEO / Avalanșă de mari dimensiuni, în munții Făgăraș. Zăpada a spart geamurile cabanei Capra și a pătruns în dormitoare. Cei aproximativ 50 de turiști care se aflau acolo au scăpat teferi
-
Evenimentacum 3 zile
Vine gerul, în România. Meteorologii anunță temperaturi de -20 de grade, în următoarele zile. Au fost emise și două coduri galbene de vreme rea, inclusiv pentru județul Brașov
-
Socialacum 2 zile
Directorul Poştei Române, întrebat cât face o scrisoare de la Bucureşti la Braşov: „Cinci zile”
-
Evenimentacum 2 zile
Turiștii surprinși de avalanșă, în munții Făgăraș, riscă amenzi usturătoare. Ei ar putea rămâne și fără permis pentru că drumul spre cabana Capra era oficial închis
-
Utilacum 12 ore
A fost anunţată oficial şi cea de-a 3-a destinaţie pentru avioanele care vor decola de la Braşov, după Antalya şi Creta
-
Evenimentacum 2 zile
România s-a zguduit, noaptea trecută. 5 cutremure s-au înregistrat în țara noastră, în doar câteva ore. Un seism puternic, de magnitudine 7,8, s-a înregistrat și în Turcia
-
Evenimentacum 2 zile
Frații Andrew și Tristan Tate au început să își clădească imperiul în județul Brașov. Povestea celor doi milionari a ajuns în atenția jurnaliștilor BBC
-
Administrațieacum 19 ore
Proiectul liniei de tren pentru Aeroportul Brașov – Ghimbav bate pasul pe loc. De ce nu lansează CFR Infrastructură contractul de 700 de milioane de lei