Connect with us
Publicitate

Administrație

Lucrările la „Drumul de sub munte” au fost încheiate. Proiectul a costat aproape 170 de milioane de lei

Publicat

pe

Administraţia publică judeţeană a încheiat lucrările la cel mai amplu obiectiv de investiţii în domeniul infrastructurii rutiere, realizat în perioada postdecembristă în judeţul Braşov: modernizarea „Drumului de sub munte” din Ţara Făgăraşului, calea rutieră care uneşte comunităţile locale situate la poalele Munţilor Făgăraş.

Publicitate

Cu o lungime de aproximativ 50 de kilometri, drumul traversează localităţile Şinca Veche, Şercăiţa, Bucium, Mărgineni, Sebeş, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguş, Viştea de Sus, Victoria şi Ucea de Sus, asigurând conectivitatea directă cu oraşul Victoria şi conectivitatea indirectă, prin drumurile judeţene DJ 104B Făgăraş – Hârseni – DJ 104A şi DJ 104C Făgăraş – Recea, cu municipiul Făgăraş şi inclusiv cu gara municipiului.

Acesta a fost primul şi cel mai mare obiectiv de investiţii realizat de Judeţul Braşov cu fonduri europene nerambursabile. Totodată, s-a numărat printre cele mai importante proiecte de infrastructură implementate la nivelul Regiunii Centru. Contractul de finanţare a fost încheiat în 12 octombrie 2017 între ADR Centru şi Judeţul Braşov, a fost ajustat pe parcurs, ajungând la valoarea totală de 167.807.412 lei, din care 156.832.825,15 lei au reprezentat valoarea totală eligibilă şi 10.974.586,85 lei au însemnat cheltuieli neeligibile.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 24 septembrie 2019, iar pentru implementarea proiectului în condiţii optime, UAT Județul Brașov a semnat un parteneriat cu nouă administraţii publice locale: comunele Lisa, Ucea, Drăguș, Sâmbăta de Sus, Șinca, Recea, Hârseni, Viștea şi Orașul Victoria.

Publicitate

Modernizarea „Drumului de sub munte” în date şi cifre:

 • Suprafaţa carosabilului – 319.528 mp;
 • Suprafaţa acostamentelor – 64.422 mp;
 • Suprafaţa drumurilor laterale – 16.280 mp;
 • Suprafaţa trotuarelor – 24.884 mp;
 • 21 de staţii de transport public;
 • 19 alveole de staţii de autobuz amenajate.

În cadrul proiectului au fost reabilitate, modernizate sau reconstruite:

 • 105 podeţe transversale;
 • 164 podeţe drumuri laterale;
 • 401 podeţe de acces la gospodării;
 • 15 poduri.

Alte lucrări au vizat consolidări ale fundaţiei drumului pe anumite porţiuni deteriorate (fundaţie adâncită de parapet, zid de sprijin din beton armat, supraînălţare, protecţie fundaţie cu saltea de gabioane).

În cadrul proiectului au fost implementate lucrări de siguranţă rutieră, astfel:

 • 4.665 metri de parapete de protecţie montate;
 • 158,48 km de marcaje logitudinale trasate;
 • 2.704 mp de marcaje transversale;
 • 1.534 indicatoare şi stâlpi rutieri instalaţi;
 • 70 de indicatoare rutiere pe consolă alimentate cu celule fotovoltaice, amplasate pe drum;
 • 6 oglinzi rutiere;
 • 10.224 metri liniari de benzi rezonatoare.

Cu finanţare asigurată din bugetul propriu al judeţului, două treceri la nivel cu calea ferată de pe traseul drumului au fost modernizate la nivel de infrastructură şi suprastructură. Pavajul acoperit cu asfalt din cuprinsul trecerilor la nivel a fost înlocuit cu dale noi din beton armat, parapetele metalice de protecţie şi siguranţă situate pe laturile drumului au fost schimbate, calea rutieră aferentă a fost reabilitată și racordată la drumul modernizat, fiind asigurată colectarea și evacuarea apelor pluviale din zona celor două intersecţii.

Publicitate

„Drumul interjudeţean DJ 104A, DJ 105C și DJ 105P poate fi o rută ocolitoare atunci când Drumul Naţional 1 este aglomerat, deoarece face legătura cu zona Sibiu, spre Cârţişoara, asigurând accesul spre Transfăgărăşan. La partea carosabilă s-au executat două tipuri de lucrări: acolo unde drumul existent nu a fost foarte degradat s-a executat un sistem ranforsat cu casete de lăţire a drumului, iar pe porţiunile unde calea de rulare a avut un grad mare de uzură s-a realizat un sistem rutier nou. Foarte important este faptul că acest drum a fost modernizat în aşa fel încât să permită atât creşterea vitezei de circulaţie, cât mai ales creşterea capacităţii portante şi a rezistenţei lui”, a explicat administratorul public Daniel Gligoraş, managerul acestui proiect.

Valoarea finală a lucrărilor de modernizare a drumului interjudeţean DJ 104A, DJ 105C și DJ 105P este de 168.543.202,85 lei. Noul drum modernizat va contribui la descongestionarea traficului din zona DN1 Sibiu – Brasov, facilitând legătura cu judeţele limitrofe şi va deschide perspective de dezvoltare economico-socială şi turistică a localităţilor situate în stânga Oltului, de-a lungul Munţilor Făgăraş.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes