Connect with us
Publicitate

Turism

Lucrările de reabilitare ale Cetății Râșnov bat pasul pe loc, iar nimeni nu știe când vor fi finalizate. Primăria caută un constructor nou

Publicat

pe

Publicitate

Turiștii care ajung la Cetatea Medievală din Râșnov nu pot să viziteze fortificația pentru că lucrările de reabilitare, începute în 2019, încă nu au fost finalizate. Fostul constructor care s-a ocupat de acest proiect a renunțat la contract, iar lucrările de renovare au fost sistate în noiembrie 2022. Acum nu se știe când va putea fi vizitat din nou obiectivul turistic, anunță adevarul.ro.

Încă înainte de începutul pandemiei de Coronavirus, Cetatea Râșnov își închidea porțile pentru marele public, în vederea realizării unor lucrări de reabilitare absolut necesare. Chiar și acum, la mai bine de trei ani de la debutul lucrărilor, turiștii pot vedea obiectivul doar din exterior.

Localnicii și turiștii care ar vrea să intre în Cetatea Râșnov, locul în care au fost turnate multe dintre filmele istorice regizate de Sergiu Nicolaescu, dar și filme ale unor regizori francezi celebri, trebuie să se mulțumească și acum cu o plimbare în apropierea stabilimentului.

Lucrări de reabilitare au fost începute în anul 2019, dar au fost sistate în toamna anului trecut, când constructorul a solicitat o creștere substanțială a valorii contractului, ca urmare a măririi costurilor, generată în primul rând de scumpirea materialelor de construcție.

Publicitate

„În luna decembrie a anului trecut a fost contractată o firmă care se ocupă de expertiza lucrărilor realizate până acum – a lucrărilor de restaurare realizate până acum – și ceea ce a rămas de restaurat. Se va stabili exact valoarea lucrărilor deja executate și valoarea lucrărilor rămase de executat din proiectul de restaurare și modernizare a Cetății Medievale Râșnov”, a precizat Răzvan Iancu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râșnov, citat de aceeași sursă.

După finalizarea acestei expertize, Primăria Râșnov va fi nevoită să găsească un nou constructor care să finalizeze contractul care privește aceste lucrări de reabilitare, în condițiile în care firma care a lucrat până acum a solicitat o creștere prea mare a valorii contractului.

„A fost reziliat contractul cu fostul constructor din cauza faptului că s-a depășit valoarea care se putea mări prin Ordonanța 64 de indexare a prețurilor. Am ajuns la 58%, iar, dintr-o prognoză făcută de noi, rezulta că, până la finalul proiectului, ajungeam la 70%, în condițiile în care ordonanța spune clar că nu poți să crești mai mult de 50%”, a explicat Liviu Butnariu, primarul orașului Râșnov, pentru Adevărul.

Pentru proiectul de restaurare a Cetății Râșnov, administrația locală a primit finanțare din fonduri europene, în valoare de 17 milioane de lei. Cu acești bani ar fi trebuit să se consolideze zidurile și să fie reconstruite turnurile de apărare şi două căsuţe. De asemenea, vor fi amenajate muzee, ateliere meşteşugăreşti şi o zonă de spectacole.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes