Connect with us
Publicitate

Administrație

Lucrările de reabilitare ale Cetății Râșnov au fost sistate. Constructorul și primăria au reziliat contractul pentru restaurarea monumentului istoric

Publicat

pe

După ce autoritățile au anunțat că anul viitor lucrările de reabilitare ale Cetății Râșnov vor fi finalizate, iar monumentul va fi deschis din nou pentru turiști, acum edilii au anunțat că au reziliat contractul cu firma care se ocupa de proiectul de restaurare. Motivul ar fi faptul că executantul a cerut ajustarea cu un procentaj de 55,8% din prețul inițial al contractului, iar responsabilii Primăriei Râșnov spun că nu pot face această majorare pentru că legea permite o plafonare a acestei ajustări de până la 50%.

Publicitate

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 64/09.05.2022, privind ajustarea prețurilor și valorilor devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, prevede, la articolul 3, alin. 8, următoarele:

„Ajustările de preț prevăzute la alin. (4) și (5) vor fi suportate din capitolul 5.3 Cheltuieli diverse și neprevăzute din devizul general reglementat de Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare, și după epuizarea acestor sume, din economiile contractului de finanțare, fără a depăși 50% din prețul inițial al contractului de achiziție”, au anunțat reprezentanții primăriei Râșnov.

Tot OUG nr. 64/09.05.2022 prevede, la Art. 7, alin.4, că, în măsura în care reechilibrarea contractuală nu este posibilă, părțile pot înceta contractul de comun acord, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență.

Publicitate

De asemenea, conform Art. 7 alin. 5 și alin. 6 „încetarea anticipată a contractului în condițiile prevăzute la alin. (4) nu reprezintă o încălcare a obligațiilor ce reveneau părților în cadrul contractului/acordului-cadru de achiziție publică/sectorial, nu poate duce la penalități, sancțiuni sau/și emiterea unui document constatator negativ. În situația prevăzută la alin. (4), beneficiarii fondurilor externe nerambursabile vor determina lucrările pentru restul rămas de executat, vor actualiza devizele în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, vor elabora documentațiile de atribuire prin includerea formulelor de ajustare și vor lansa procedurile de achiziție pentru restul de executat”, se mai arată în comunicatul de presă emis de autoritățile locale din Râșnov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes