Connect with us
Publicitate

Economic

Lovitură pentru samsarii forței de muncă! Românii care lucrează în Germania în industria cărnii vor semna contract de muncă direct cu angajatorul

Publicat

pe

Lucrătorii români care muncesc în industria cărnii în Germania vor semna, de la 1 ianuarie 2021, contracte de muncă direct cu angajatorii germani, şi nu cu companii care intermediază forţa de muncă, a transmis, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Publicitate

Ministrul Muncii a scris pe contul ei de Facebook că modificarea condiţiilor de muncă pentru aceşti lucrători români din Germania se datorează implicării omologului său german, Hubertus Heil, în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor români.

„Imediat după discuţiile purtate cu ocazia deplasării mele în Germania în luna mai, ministrul Heil s-a implicat în pregătirea (între timp şi adoptarea) unor schimbări ambiţioase în legislaţia germană a muncii, în primul rând, prin întărirea responsabilităţii angajatorilor faţă de angajaţi. În industria cărnii se lucra prin intermediari, folosindu-se contracte de antrepriză. Se vor schimba lucrurile; de la 1 ianuarie – cetăţenii străini inclusiv românii vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul, proprietarul firmei astfel acesta fiind direct responsabil de condiţiile de muncă ale tuturor angajaţilor”, a scris Violeta Alexandru.

Autorităţile germane vor obliga angajatorii germani să înregistreze cu acurateţe orele lucrate de lucrătorii români.

Publicitate

„Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. În Germania se va introduce un control strict al programului de muncă. Evidenţa orelor de muncă se va ţine electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine şi pentru angajator pentru că are o evidenţă strictă a prezenţei la serviciu, dar mai ales pentru angajaţi pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz care este toată activitatea depusă şi care sunt drepturile salariale cuvenite mai ales în situaţia în care efectuează ore suplimentare”, a notat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a explicat că i-a propus omologului german introducerea în toate contractele de muncă pentru lucrătorii români a unor standarde minime care să aibă ca efect eliminarea completă a posibilităţii ca muncitorii români să nu înţeleagă anumite condiţii din document, după cum se plâng în prezent mulţi angajaţi români din Germania că se întâmplă.

„Va creşte numărul de controale cu o atenţie aparte cu privire la condiţiile de cazare şi la cele de muncă. Ştiu din România – în prea multe situaţii, legislaţia e bună, punerea ei în practică este marea provocare.

Discutăm împreună despre stabilirea unor standarde minime în privinţa condiţiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituţiile de control.

Rămân la părerea că este responsabilitatea primordială a părţilor semnatare ale unui contract (angajat şi angajator) să agreeze asupra condiţiile contractuale”.

Publicitate

Ministrul Muncii apel pentru românii care lucrează în străinătate

„Aici adresez, din nou, un apel, către toţi românii care pleacă în străinătate, să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condiţiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare şi masa, plată transport repatriere inclusiv, dacă doresc să specific acest lucru, pentru condiţiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract.

Pentru a preîntâmpina orice problemă, am ridicat în discuţie posibilitatea discutării unui contract cu standarde minimale care să determine cele două părţi să nu mai omită să clarifice, de la începutul colaborării, aceste aspecte importante, invocate des în ultima vreme”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a făcut aceste precizări la scurt timp după videoconferinţa la care a participat împreună cu omologul său german, Hubertus Heil, după ce ministrul german şi-a anulat, miercuri seară, vizita programată în România, din cauza evoluţiei cazurilor de covid-19 din Bucureşti.

Redăm integral declarația a ministrului muncii Violeta Alexandru:

Am discutat în această dimineață prin sistem videoconferință cu Ministrul German al Muncii, dl. Hubertus Heil, urmând să detaliem aceste aspecte cu ocazia vizitei în România pe care a reprogramat-o, din motive obiective. Mă bucură implicarea Ministrului Heil pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru românii care muncesc în Germania, atât pentru cei care lucrează prin Contracte de Muncă pe durată nedeterminată cât și pentru cei care sunt angajați prin Contracte pe durată determinată (sezonieri). Rămân implicată pe acest subiect. Diferența dintre mine și cei care au condus înaintea mea acest minister este că eu nu mă ocup de o problemă în scop de imagine ci nu renunț până nu obțin cele mai bune rezultate pentru români.

Publicitate

Imediat după discuțiile purtate cu ocazia deplasării mele în Germania, în luna mai, Ministrul Heil s-a implicat în pregătirea (între timp și adoptarea) unor schimbări ambițioase în legislația germană a muncii, în primul rând, prin întărirea responsabilității angajatorilor față de angajați.

  1. În industria cărnii se lucra prin intermediari, folosindu-se contracte de antrepriză. Se vor schimba lucrurile; de la 1 ianuarie – cetățenii străini, inclusiv românii, vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul; astfel, proprietarul firmei va fi direct responsabil de condițiile de muncă ale tuturor angajaților.
  2. Mulți dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. În Germania se va introduce un control strict al programului de muncă.

Evidența orelor de muncă se va ține electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine și pentru angajator pentru că are o evidență strictă a prezenței la serviciu, dar, mai ales, pentru angajați pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz, care este toată activitatea depusă și care sunt drepturile salariale cuvenite, chiar și în situația în care efectuează ore suplimentare.

  1. Va crește numărul de controale cu o atenție aparte cu privire la condițiile de cazare și la cele de muncă. Știu din România – în prea multe situații, legislația e bună, punerea ei în practică este marea provocare. Discutăm împreună despre stabilirea unor standarde minime în privința condițiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituțiile de control.
  2. Rămân la părerea că este responsabilitatea primordială a părților semnatare ale unui contract (angajat și angajator) să agreeze asupra condițiilor contractuale.

Aici adresez, din nou, un apel către toți românii care pleacă în străinătate să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condițiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare și masă, plată transport repatriere, inclusiv pentru condițiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract înainte de termen. Am ridicat în discuție posibilitatea inițierii unui contract cu standarde minimale care să determine cele două părți să nu mai omită să clarifice, de la începutul colaborării, aceste aspecte importante, invocate des în ultima vreme.

Suntem de acord amândoi, atât ministrul Heil cât și eu, că toți lucrătorii trebuie să beneficieze de condiții corecte de muncă indiferent de tipul de contract încheiat. Campaniile de informare trebuie să continue, chiar să se intensifice. Înțeleg că fondurile alocate de guvernul german pentru sindicatele din Germania dar și din România au crescut. Astfel, mă bazez pe implicarea activă a acestora în informarea și în consilierea cetățenilor români pe toată durata activității în Germania, indiferent de domeniu.

În paralel cu discuțiile dintre mine și omologul german, echipele celor două ministere lucrează la nivel tehnic.

Publicitate

Continuăm dialogul. România este respectată. Am mulțumit pentru colaborare atât Ministrului cât și angajatorilor germani pe care îi respect de ani de zile de când lucrează cu românii noștri aflați la muncă în străinătate. Spor la treabă tuturor celor care muncesc cu seriozitate, în România, în Germania și oriunde în lume.

sursa: Agerpres

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes