Connect with us
Publicitate

Administrație

Locuitorii din Ghimbav și Codlea spun adio contoarelor de electricitate clasice și vor primii unele inteligente. DEER, fosta Electrica, anunță un proiect de peste 10 milioane de euro

Publicat

pe

Publicitate

Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), parte a grupului Electrica, a primit aprobare pentru finanțarea din fonduri europene a trei proiecte de investiții privind modernizarea și dezvoltarea sistemului de distribuție.  Proiectele de investiții reprezintă o valoare totală de 198 de milioane lei, din care 159 milioane lei fonduri nerambursabile, diferența de 39 milioane lei fiind reprezentată de contribuția companiei.

Aceste proiecte complexe din cadrul axei POIM 6.3 – Cod apel: POIM/290/6/3/ „Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuințelor” urmează a fi demarate după semnarea contractelor de finanţare, cu termen estimat de finalizare în 2023 și se referă la:

1. Implementarea unui Sistem de Distribuție Inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă din cartierul Rogerius, localitatea Oradea.

2. Implementarea unui sistem de distribuţie inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă din municipiul Târgu Mureş, județul Mureş.

Publicitate

3. Realizarea unui sistem de distribuţie inteligentă într-o zonă omogenă de consumatori de energie electrică din cartierele Ţiglina 1, 2, MICRO 16 (Ţiglina 3), MICRO 17 (Ţiglina 4), din municipiul Galaţi, judeţul Galaţi.

De asemenea, un al patrulea proiect, „Soluții Măsurare Inteligentă Regiunea Centru – Orașele Codlea și Ghimbav”, din cadrul aceleiași axe, se află în fază finală de evaluare  tehnico-economică și are o valoare eligibilă de aproximativ 50 de milioane lei.

Toate cele patru proiecte de investiții ale companiei urmează liniile strategice directoare pentru dezvoltarea unor rețele inteligente care să permită dezvoltarea, conectarea și operarea unor surse multiple, distribuite pe scară largă, asigurând cadrul tranziției către energia verde.

Pentru orizontul mediu, DEER a inițiat mai multe proiecte importante de investiții prin cofinanțare din fonduri europene, în valoare de 340 milioane de lei. Acestea vizează îmbunătățirea calității serviciului de distribuție și creșterea eficienței operaționale prin modernizarea, automatizarea instalațiilor, implementarea tehnologiilor moderne precum și creșterea eficienței energetice prin reducerea pierderilor în rețele electrice.

Totodată, pe termen lung, proiectele companiei au în vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.

Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator național de rețele de distribuție a energiei electrice, cu o acoperire de 18 județe, din trei zone geografice, reprezentând 40,7% din teritoriul României. DEER distribuie energie electrică la peste 3,8 milioane de utilizatori, acoperă o suprafață de 97.196 km2 și gestionează 198.988 km de linii electrice.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes