Connect with us
Publicitate

Eveniment

Localnicii unui sat din Brașov, terorizaţi de lupi. Animalele sălbatice omoară oile

Publicat

pe

Localnicii satului brașovean Rucăr sunt terorizaţi de lupi, după ce animalele sălbatice au omorât, acum două zile, 30 oi din turma satului, arată Monitorul de Făgăraș.

Publicitate

Haita de lupi dă târcoale frecvent în Rucăr, mai ales pe timp de iarnă, iar oamenii se declară terorizaţi. Aceștia au cerut autorităţilor să ia măsuri pentru îndepărtarea lupilor din zonă, în condiţiile în care lupii le produc pagube materiale mari.

Paguba produsă de haita de lupi în turma de oi a rucărenilor depăşeşte 5.000 lei. Crescătorii de oi au adunat leşurile oilor omorâte de lupi în noaptea de duminică spre luni şi le-au coborât de pe deal în sat cu o remorcă. 

Oamenii pot fi despăgubiţi de stat dacă vor urma procedurile legale. Reamintim că în noaptea trecută, 20/21 decembrie a.c.,  o haită de lupi a atacat turma de oi a satului Rucăr. Oamenii au fost şocaţi să-şi vadă oile moarte înşirate  pe dealul din apropierea  satului  Ei spun că vreo 30 de oi au fost omorâte de lupi în cursul nopţii.

Publicitate

,,Pe deal sunt înşirate oile moarte şi în grădini, deasupra satului. Este o pagubă pentru săteni” a declarat pr. Silviu Goga, parohul satului.

,,Credem că au fost vreo 4 lupi sau mai mulţi care au intrat în turma satului. Au atacat în haită” a spus un  sătean.

Lupii din România, printre ultimii din Europa

România are una dintre cele mai dezvoltate populații de lup din Europa. Aceste animale atacă în haită și dirijează prada în locuri în care aceasta își pierde mobilitatea, de exemplu râuri, unde este ucisă.

Prădători foarte discreți și eficienți, lupii sunt văzuți foarte rar în libertate. Cea mai mare specie din familia Canidae, lupul este un carnivor care trăiește în haită și are un rol important în menținerea echilibrului ecologic și menținerea unor ecosisteme natural sănătoase.

Publicitate

În ciuda unei populații destul de mari de care se bucură țara noastră, specia este amenințată de invadarea habitatului, de defrișările și lucrările de infrastructură care fragmentează pădurile, de braconaj, de prezența câinilor maidanezi în habitatele naturale.

Lupii pot parcurge zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii și când atacă, pot alerga cu aproape 60 de kilometri pe oră. Au simțuri foarte dezvoltate, un miros deosebit de fin, auzul și văzul foarte dezvoltate, permițându-le să vâneze ziua și noaptea.

Filmarea poate fi văzută mai jos

Potrivit WWF România, specia a avut în trecut cea mai largă răspândire a vreunui mamifer pe glob. Însă lupii au fost exterminați din majoritatea regiunilor europene în ultimele două secole, ajungând la un număr minim la mijlocul secolului XX.

În România, populația de lup nu a dispărut niciodată, datorită protecției înalte oferite de Munții Carpați. Datele oficiale indică o populație stabilă, de 2.500 până la 2.900 de lupi, răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic. Densitatea medie pe teritoriul României este de 1,95 lupi la 100 km2.

„În ciuda unei populații destul de mari de care se bucură țara noastră, specia este amenințată de invadarea habitatului, de defrișările și lucrările de infrastructură care fragmentează pădurile, de braconaj, de prezența câinilor maidanezi în habitatele naturale”, a mai arătat organizația.

Pe teritoriul UE, inclusiv în România, lupii sunt protejați de Directiva Habitate, care îi include pe lista speciilor de animale protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement. În România, lupii pot fi „recoltați” în baza ordinelor de derogare emise de Ministerul Mediului.

Publicitate

Sursa: Monitorul de Fagaraș

Foto: Monitorul de Fagaraș

Foto deschidere Maria Egupova / 123Rf.com

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes