Connect with us
Publicitate

Social

Localnicii și turiștii din stațiunile de pe Valea Prahovei sunt terorizați de mesajele RO-Alert legate de prezența urșilor. Multe avertizări sunt trimise în toiul nopții

Publicat

pe

Aproape că nu există noapte fără ca localnicii și turiștii din Predeal, Azuga, Bușteni sau Sinaia să nu fie treziți de sunetul asurzitor al mesajelor RO-Alert. Din cauza urșilor care coboară în stațiuni, serviciul 112 este alertat aproape zilnic, iar autoritățile transmit sms-uri de avertizare, indiferent de oră.

Publicitate

Potrivit observatornews.ro, aproape în fiecare zi, în staţiunile de pe Valea Prahovei sunt văzuţi urşi plimbându-se pe străzi sau intrând în curţile şi chiar casele oamenilor. Atât localnicii, cât şi turiştii sunt exasperaţi de prezenţa acestor animale şi, deşi sună într-una la 112, rezolvarea problemei întârzie.

Cei care locuiesc în acest oreșe sunt revoltați că primesc aceste alerte în toiul nopții, iar din această cauză nu reușesc să se mai odihnească. Inclusiv turiștii care căutau liniște în concediu sunt deranjați permanent de mesajele RO-Alert. Maria Tăbăcaru locuieşte în Buşteni şi spune că urşii sunt deja musafiri obişnuiţi. Nu şi bineveniţi însă.

„De joia trecută, patru nopţi la rând. Joia trecută a apărut un urs nou, foarte mare, în curte de mine, la un metru de geam. Apoi luni, ursoaica cu trei pui la opt şi un sfert, pe zid. A luat punguţa şi a plecat”, a spus femeia.

Publicitate

În stațiunile în care localnicii şi turiştii primesc extrem de multe mesaje RO-Alert legate de prezenţa urşilor, mulţi şi le dezactivează de pe telefoane şi aşa se ajunge la ineficienţa unui altfel de sistem extrem de important pentru alarmarea populaţiei în situații de pericol deosebit.

„În cursul anului 2023, s-au înregistrat un număr de 38 de cazuri de pagube la culturi agricole, animale domestice şi vehicule rutiere”, a declarat Elena Bucur, reprezentant al Protecţiei Mediului, citată de aceeași sursă.

Peste 500 de apeluri la 112 care anunţau prezenţa urşilor au fost întregistrate în primele 6 luni, 55 doar în ultima lună. Cele mai multe apeluri au fost făcute din Predeal, Braşov sau Săcele.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes