Connect with us
Publicitate

Social

Literele de pe Tâmpa, iluminate în albastru, galben și roșu. Astăzi este Ziua Națională a Republicii Moldova

Publicat

pe

Republica Moldova își sărbătorește astăzi independența, iar ziua națională a vecinilor de peste Prut va fi marcată și la Brașov. Autoritățile locale au hotărât ca în această seară literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov să fie iluminate în albastru, galben și roșu, culorile drapelului Republicii Moldova.

Publicitate

Comunitatea de moldoveni din Brașov este destul de numeroasă. În oraș trăiesc în jur de 300 de antreprenori basarabeni, din diverse domenii, cum ar fi construcții, HoReCa, medicină sau comerț.

Ziua de 27 august este cea mai importantă din istoria țării vecine pentru că în 1991, Republica Moldova și-a declarat independența față de URSS, prin Declarația de Independență a Republicii Moldova, adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova.

Documentul face referire la „istoria milenară” și „statalitatea neîntreruptă” a românilor de la est de Prut în spațiul istoric și etnic al etnogenezei acestora și consacră, pentru spațiul de la est de Prut, limba română. Actul fondator al Republicii Moldova din 27 august 1991 este marcat în fiece an ca Ziua Națională a Republicii Moldova sau Ziua Independenței.

Publicitate

Declarația a fost adoptată și semnată de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010. Guvernul României a recunoscut independența Republicii Moldova la doar câteva ore după proclamarea ei, România fiind primul stat care a recunoscut independența și suveranitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova a obținut recunoașterea internațională oficială a statalității la 2 martie 1992, când a obținut statutul de membru al ONU.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dan

    29 august, 2022 at 2:07 pm

    Asta da!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes