Connect with us
Publicitate

Social

Lipanul, o specie de pește aproape dispărută, a fost reintrodus în apele munților Făgăraș

Redactia Brasov

Publicat

pe

Peste 500 de exemplare de lipan (Thymallus thymallus) au fost reintroduse în apele din în sud-estul munților Făgăraș, de către Asociatia Aqua Crisius. Lipanul este una dintre cele mai apreciate specii de pesti din apele montane ale României, pentru care pescuitul este interzis de peste 10 ani, datorita riscului major de dispariție.

Ultimele luni au mai însemnat repopularea cu 3.500 de puieți de păstrăv indigen și 23.000 de icre embrionate de păstrăv autohton, în cadrul a ceea ce gestionarii, Aqua Crisius și Ocolul Silvic Carpathia, își doresc să fie implementarea unui management piscicol de calitate în munții Făgăraș.

Activitățile de creștere a populației de pesti în râurile de munte au continuat și în ultimele luni. Asociația Aqua Crisius a întreprins o serie de repopulări, cea mai importanta fiind cea cu lipan, în sud-estul munților Făgăraș.

Publicitate

La o evaluare recenta specialiștii au confirmat că pestii s-au adaptat și că le merge bine, ținând cont de ritmul lor de creștere, urmând că la începutul lunii iunie să suplimenteze efectivele de lipan cu încă 1.500 de exemplare de 11-14 cm lungime fiecare.

Lipanul(Thymallus thymallus) este un peste de apa dulce din familia Salmonidae, asemănător cu păstrăvul și trăiește în zona inferioara a râurilor repezi de munte. Este protejat în Romania din anul 2010, datorită scăderii drastice a numărului lor, iar eliberarea lui în cazul capturării accidentale este obligatorie, conform legii în vigoare.

Publicitate

Pescuitul la păstrăv

La păstrăv rezultatele repopulărilor trecute sunt pozitive, de aceea eforturile în aceasta direcție continua. Din fauna acvatica a munților Făgăraș fac parte alti 3.500 de puieți de păstrăv indigen de un an și încă 23.000 de icre embrionate, din care au eclozat păstrăvi adaptați vieții în sălbăticie.

„Din fericire, pentru iubitorii pescuitului la salmonide am reușit să menținem sezonul de pescuit la păstrăv intre 1 aprilie și 30 septembrie. Prelungirea sezonului cu o luna și jumătate realizata în premiera anul trecut și menținerea acestuia și în 2021 nu este întâmplătoare, Asociația Aqua Crisius realizând demersurile necesare pe lângă autoritățile din domeniu în acest sens, întrucât perioada admisa la pescuitul păstrăvului în Romania era, în mod nejustificat, cea mai scurta din Europa și nu ținea cont de nevoile păstrăvului indigen.” a declarat ecologistul Andrei Togor, coordonatorul asociației Aqua Crisius.

Publicitate

Pe teritoriul României pescuitul la păstrăv se practica numai cu momeli artificiale, iar reținerea este permisa, pentru exemplare de minim 20 de cm, măsurate de la vârful botului până la baza cozii. În sectoarele cu eliberarea capturilor este obligatorie folosirea cârligelor simple, fară spin și a minciogului.

Cu excepția păstrăvului, până în 8 iunie este perioada prohibiției generale a pescuitului. Toate reglementările legate de specii protejate și perioade de prohibiție pot fi consultate în noul ORDIN privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologica a resurselor acvatice vii publicat în 17 martie 2021 de către Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Zone cu regim special de pescuit din sud-estul Munților Făgăraș

În zonele gestionate de Aqua Crisius exista reglementari speciale fata de dimensiunile de reținere, obligativitatea eliberării tuturor capturilor sau interzicerea pescuitului în anumite tronsoane de râuri.

Zona interzisa la pescuit:

a) Răul Vâlsan mijlociu de la baraj Vâlsan – comuna Bradetu (12 km)

Publicitate

Zone cu eliberarea tuturor capturilor:

a) Lac Baciu (Vasalatu) (6 ha)
b) Răul Doamnei Superior de la izvoare – baraj Baciu (55 km)
c) Răul Târgului Superior de la izvoare – baraj Râușor (23 km)

Zone cu reținerea permisa a maximum 3 păstrăvi măsurând minim 25 cm lungime individuala

a) Lac Pecineagu (163 ha)
b) Dâmbovița superioara de la baraj Pecineagu – schitul Dragoslavele (40 km)

Toate zonele cu regim special sunt semnalizate prin panouri de informare. Amenzile pentru nerespectarea regimului de pescuit sunt cuprinse intre 300 și 10.000 de lei și pot duce până la deschiderea unui dosar penal, în funcție de gravitatea faptelor.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 1,21 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 1,00 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Joi, 13 mai, incidența la nivelul municipiului este de 1,21, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Fundata, și anume 2,72 la mie.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate

Publicitate
Citește mai mult

Social

Cea mai mare rezervație cu narcise din Europa se află în județul Brașov

Redactia Brasov

Publicat

pe

În munții Făgărași, la câțiva kilometri de Satul Vad, se găsește o pădure dumbrăvită cu stejari și cu poieni de narcise. Stejarii sunt seculari din specia Quercus Robur, iar poienile cu narcise se întind pe o suprafață de 190 de hectare.

Rezervația naturală Dumbrava Vădului sau “Dumbrava cu coprine”, așa cum se mai numește datorită faptului că narciselor li se mai spune și coprine,este cea mai mare rezervație naturală de narcise sălbatice din Europa. Acest spațiu a fost declarat arie naturală protejată prin Legea nr. 5 din 06.03.2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate.

În poienile cu narcise de la Dumbrava Vădului există șase clase de habitate naturale de interes comunitar (Păduri dacice de stejar și carpen; Păduri ripariene mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia; Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan și alpin; Pajiști cu Molinia pe soluri calcaroase, turboase sau argiloase; Pajiști aluviale din Cnidion dubii și Pajiști de altitudine joasă) ce adăpostesc și conservă o gamă diversă de floră spontană și asigură condiții prielnice de viețuire mai multor specii din faună sălbatică.

Publicitate

Flora este constituită din diferiţi arbori și arbuşti: stejar,carpen, specii de Fraxinus augustifolia și Fraxinus excelsior, ulm-de-câmp, velniș, salcie târâtoare , măceș sau mur. Fauna este una diversificată și bine reprezentată de o gamă diversă de mamifere, păsări, reptile, broaște și insecte, unele fiind chiar protejate prin lege. Cateva exempe de păsări din preajma poienii sunt: ciuful-de-pădure, corbul, porumbelul,sticletele,pupăza, pitulicea si multe altele.

Narcisa face parte din familia Amaryllidacee şi este o specie din genul Narcissus, gen originar din nordul Africii, regiunile mediteraneene și Europa Centrală. Sunt cunoscute aproximativ 32 de specii de narcise. In rezervația naturală de la Dumbrava Vadului se gasesc specii de Narcissus poeticus (narcisă albă), Narcissus stellaris, Narcissus radiiflorus (coprine) sau Narcissus seriotinus.

Publicitate

În Poiana Narciselor s-a filmat și un episod din filmul „Neamul Şoimăreştilor“ ecranizare după romanul cu acelaşi nume al lui Mihail Sadoveanu. Iar in fiecare an, la 21 mai, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena,in poiana se organizează Festivalul Narciselor, un festival de etnologie şi folclor, însotit şi de o mare serbare câmpenească a sătenilor din zonă.

Narcisa este o floare despre care se spun multe legende
Una dintre legendele care au în prim plan narcisa, vine din mitologia greacă. Se spune că narcisa vine de Narcissus, tânărul care s-a îndrăgostit de el însuși atunci când și-a văzut reflexia într-un lac. Narcissus a alunecat în râu, fascinat de frumusețea lui și a murit. În locul acestuia, se spune că a apărut o narcisă.

O altă legendă, de data aceasta religioasă, spune că narcisa a fost prima floare care a înflorit în grădina Ghetsemani atunci când a înviat Iisus. În plus, se spune că ultima cină pe care Iisus a luat-o alături de apostolii săi a fost în perioada în care au înflorit narcisele, motiv pentru care reprezintă un mare simbol pascal.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult

Social

Raed Arafat: „Oamenii să nu creadă că dacă județele au ajuns pe verde nu mai trebuie să se vaccineze”

Redactia

Publicat

pe

Șeful DSU Raed Arafat a spus marți seara că România a ajuns la cel mai mic număr de pacienți la ATI din decembrie 2020 și că toate județele sunt în scenariul verde. El atrage însă atenția că acest lucru nu înseamnă că oamenii nu mai trebuie să se vaccineze.

„Astăzi avem semnale bune: vedem și numărul de cazuri de la ATI, sunt 919 cazuri. Din 1 decembrie 2020 până acum n-am atins această cifră. E un semn foarte bun de scădere a presiunii pe sistemul sanitar, pe care colegii spun că o simt deja”, a spus Raed Arafat.

Acesta a explicat că și procentul de pozitivare la testele făcute a ajuns la 3,19%, în condițiile în care în trecut se înregistrau procente chiar și de 25 sau 26%.

Publicitate

„Ieri aveam două județe în scenariul galben, astăzi au scăzut și nu avem nicio creștere de incidență în ultimele 24 de ore. Să vedem cum evoluează pentru că au început școlile, oamenii s-a întors la lucru, cei care au fost în vacanță s-au întors în țară, deci normal că mișcarea e mai mare, vremea e frumoasă, lumea iese, vedem cum evoluează, noi sperăm să ținem sub control chiar dacă vor fi anumite creșteri”, a mai spus șeful DSU, la Digi 24.

În opinia lui, vaccinarea este cel mai important act pentru a menține această situație și pentru a ajunge „la mai bine”.

Publicitate

Raed Arafat susține că unul dintre cele mai mari riscuri ale acestei perioade este renunțarea la vaccinare, ce s-ar putea petrece în momentul în care oamenii se relaxează, văzând că toate județele din țară au ajuns în scenariul verde.

„Riscul cel mai important: când vedem acest lucru, unii să spună gata, am scăpat, de ce să mă mai vaccinez. Aceste date nu trebuie să lase oamenii să creadă că dacă au ajuns toate județele pe verde gata nu mai e nevoie să ne vaccinăm, pentru că ne întoarcem unde am fost, la galben și la roșu”, a precizat secretarul de stat.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>