Connect with us
Publicitate

Social

Lipanul, o specie de pește aproape dispărută, a fost reintrodus în apele munților Făgăraș

Publicitate

Publicat

pe

Peste 500 de exemplare de lipan (Thymallus thymallus) au fost reintroduse în apele din în sud-estul munților Făgăraș, de către Asociatia Aqua Crisius. Lipanul este una dintre cele mai apreciate specii de pesti din apele montane ale României, pentru care pescuitul este interzis de peste 10 ani, datorita riscului major de dispariție.

Publicitate

Ultimele luni au mai însemnat repopularea cu 3.500 de puieți de păstrăv indigen și 23.000 de icre embrionate de păstrăv autohton, în cadrul a ceea ce gestionarii, Aqua Crisius și Ocolul Silvic Carpathia, își doresc să fie implementarea unui management piscicol de calitate în munții Făgăraș.

Activitățile de creștere a populației de pesti în râurile de munte au continuat și în ultimele luni. Asociația Aqua Crisius a întreprins o serie de repopulări, cea mai importanta fiind cea cu lipan, în sud-estul munților Făgăraș.

La o evaluare recenta specialiștii au confirmat că pestii s-au adaptat și că le merge bine, ținând cont de ritmul lor de creștere, urmând că la începutul lunii iunie să suplimenteze efectivele de lipan cu încă 1.500 de exemplare de 11-14 cm lungime fiecare.

Publicitate

Lipanul(Thymallus thymallus) este un peste de apa dulce din familia Salmonidae, asemănător cu păstrăvul și trăiește în zona inferioara a râurilor repezi de munte. Este protejat în Romania din anul 2010, datorită scăderii drastice a numărului lor, iar eliberarea lui în cazul capturării accidentale este obligatorie, conform legii în vigoare.

Pescuitul la păstrăv

La păstrăv rezultatele repopulărilor trecute sunt pozitive, de aceea eforturile în aceasta direcție continua. Din fauna acvatica a munților Făgăraș fac parte alti 3.500 de puieți de păstrăv indigen de un an și încă 23.000 de icre embrionate, din care au eclozat păstrăvi adaptați vieții în sălbăticie.

„Din fericire, pentru iubitorii pescuitului la salmonide am reușit să menținem sezonul de pescuit la păstrăv intre 1 aprilie și 30 septembrie. Prelungirea sezonului cu o luna și jumătate realizata în premiera anul trecut și menținerea acestuia și în 2021 nu este întâmplătoare, Asociația Aqua Crisius realizând demersurile necesare pe lângă autoritățile din domeniu în acest sens, întrucât perioada admisa la pescuitul păstrăvului în Romania era, în mod nejustificat, cea mai scurta din Europa și nu ținea cont de nevoile păstrăvului indigen.” a declarat ecologistul Andrei Togor, coordonatorul asociației Aqua Crisius.

Pe teritoriul României pescuitul la păstrăv se practica numai cu momeli artificiale, iar reținerea este permisa, pentru exemplare de minim 20 de cm, măsurate de la vârful botului până la baza cozii. În sectoarele cu eliberarea capturilor este obligatorie folosirea cârligelor simple, fară spin și a minciogului.

Publicitate

Cu excepția păstrăvului, până în 8 iunie este perioada prohibiției generale a pescuitului. Toate reglementările legate de specii protejate și perioade de prohibiție pot fi consultate în noul ORDIN privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologica a resurselor acvatice vii publicat în 17 martie 2021 de către Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Zone cu regim special de pescuit din sud-estul Munților Făgăraș

În zonele gestionate de Aqua Crisius exista reglementari speciale fata de dimensiunile de reținere, obligativitatea eliberării tuturor capturilor sau interzicerea pescuitului în anumite tronsoane de râuri.

Zona interzisa la pescuit:

a) Răul Vâlsan mijlociu de la baraj Vâlsan – comuna Bradetu (12 km)

Zone cu eliberarea tuturor capturilor:

Publicitate

a) Lac Baciu (Vasalatu) (6 ha)
b) Răul Doamnei Superior de la izvoare – baraj Baciu (55 km)
c) Răul Târgului Superior de la izvoare – baraj Râușor (23 km)

Zone cu reținerea permisa a maximum 3 păstrăvi măsurând minim 25 cm lungime individuala

a) Lac Pecineagu (163 ha)
b) Dâmbovița superioara de la baraj Pecineagu – schitul Dragoslavele (40 km)

Toate zonele cu regim special sunt semnalizate prin panouri de informare. Amenzile pentru nerespectarea regimului de pescuit sunt cuprinse intre 300 și 10.000 de lei și pot duce până la deschiderea unui dosar penal, în funcție de gravitatea faptelor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes