Connect with us
Publicitate

Administrație

Licitația pentru proiectarea autostrăzii Brașov – Bacău va fi reluată. Ce anunț a făcut ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu

Publicitate

Publicat

pe

Proiectul pentru construirea autostrăzii Brașov – Bacău bate, din nou, pasul pe loc. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anuțat că licitația pentru proiectarea șoselei de mare viteză va fi reluată.

Publicitate

„CNAIR a transmis astăzi la ANAP (pentru validare) documentația de atribuire pentru reluarea licitației necesară finalizării Studiului de Fezabilitate, pas esențial pentru construcția Autostrăzii Brașov- Bacău (A13). Durata contractului de Proiectare a acestei autostrăzi este de 24 de luni. După validarea documentației va fi anunțată în SEAP valoarea contractului dar și data limită pentru depunerea ofertelor. Acest sector de autostradă face parte din infrastructura de mare viteză care asigură legătura dintre Moldova și Transilvania pe traseul Brașov – Târgu Secuiesc – Onești – Bacău. Proiectul este cuprins în strategia de finanțare în cadrul noului Program Transport 2021-2027”, a scris ministrul Transporturilor, pe pagina oficială de Facebook.

Nemulțumirile legate de construcția viitoarei autostrăzi au venit de la localnicii a două comune din județele Brașov și Covasna. Oamenii au cerut modificarea traseului pe motive economice şi de mediu, dar CNAIR nu a ţinut cont de petiţii.

Potrivit adevarul.ro, o petiţie vizavi de traseul autostrăzii A13 a fost iniţiată de locuitorii comunei Ilieni, din judeţul Covasna. Sătenii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că traseul propus de CNAIR va conduce la scăderea nivelului de trai al locuitorilor, dar şi la creşterea semnificativă a poluării de mediu şi a celei fonice.

Publicitate

Ulterior, au iniţiat o acţiune similară şi locuitorii din comuna Hărman, judeţul Braşov, care spun că realizarea autostrăzii Braşov-Bacău presupune demolarea a mai bine de 50 de gospodării – majoritatea cu case construite în ultimii 10 ani – care se află pe traseul autostrăzii.

Casele din sat sunt răsfirate, iar în petiţie se menţiona că drumul va fi la o distanţă mai mică de 200 de metri de gospodării. De asemenea, autorii petiţiei au menţionat că realizarea drumului de mare viteză presupune izolarea unei părţi a satului aflată între un deal şi viitoarea autostradă.

Un alt impact al acestui proiect, susţin autorii petiţiei, constă în „afectarea drastică a traiului zilnic al populaţiei prin poluare, imposibilitate de deplasare la proprietăţile agricole, implicit imposibilitatea cultivării terenurilor proprii“.

Impact negativ va avea proiectul şi asupra mediului, pentru că va duce la afectarea ecosistemului natural şi a biodiversităţii prin traversarea autostrăzii peste albia râului Olt – rezervaţie naturală cu specii de plante endemice protejate – Laleaua Pestriţă (Fritillaria meleagris L.) şi animale protejate – castorul.

Tot despre acest proiect, iniţiatorii spun că va duce la „distrugerea parţială a digurilor de protecţie ce înconjoară şi apără satul Podul Oltului împotriva inundaţiilor”. După analizarea petiţiilor, reprezentanţii CNAIR au anunţat că nu vor modifica traseul stabilit iniţial de proiectant.

Publicitate

A13 Bacău – Braşov în cifre:

  • 162 de kilometri lungime şi un cost estimativ de 3,48 miliarde de euro;
  • 25 de kilometri de poduri;
  • 12 kilometri de tuneluri;
  • 14 noduri rutiere;
  • 21 de pasaje peste autostradă;
  • 67 de podeţe peste canale şi văi.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alexandru

    18 martie, 2023 at 10:25 am

    Cu câte licitații și studii de fezabilitate au făcut specialiștii,chinezii ocoleau pământul de zece ori……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes