Connect with us
Publicitate

Cultural

Legenda regelui Solomon – povestea care a inspirat stema Brașovului

Publicat

pe

Puțini oameni cunosc povestea care a inspirat stema Brașovului. Această poveste a fost transmisă de-a lungul secolelor. În 1353, pe stema Brașovului era o coroană cu fleuroane în formă de crin, alături de o floare de crin. Trunchiul de copac aflat sub coroană a apărut de abia în 1429. Personajul central din legenda noastră este Regele Solomon (1063-1074).

Publicitate

În urmă cu 1000 de ani, aceste pământuri aveau dimensiunea unui sat. În locul Cetății și al Șcheiului se afla o pădure mare. Povestea spune că Regele maghiar Solomon se lupta cu un popor foarte sângeros de invadatori, cumanii. Aceștia erau un popor originar din Asia și făceau parte din grupul turcilor. Regele Solomon a fost urmărit de cumani până în aceste ținuturi.

Pentru a scăpa teafăr, s-a ascuns în pădurea pe care se află astăzi Centrul vechi al Brașovului. Ajuns în pădure, regele și-a lăsat coroana pe trunchiul unui copac. Pentru că nu mai avea coroana, cumanii nu l-au mai recunoscut și au crezut că regele a murit. După ce a trecut de acest pericol, Solomon a stat o vreme într-o peșteră.

De atunci, această zonă se numește Pietrele lui Solomon. Câteva secole mai târziu, coroana Regelui Solomon a fost găsită de un țăran care aduna lemne pentru foc. Simbolul regal a fost dus la Biserica Neagră pentru a fi păstrat. De atunci, Brașovul poartă numele Kronstadt, care înseamnă orașul Coroanei.

Publicitate

Istoricii spun că trunchiul de copac reprezintă cetatea Brașovului iar scoarța acestuia semnifică zidurile orașului. Rădăcinile copacului simbolizează cele 13 comunități de sași care au contribuit la dezvoltarea orașului. Stema actuală a Brașovului a fost aprobată în 1996. Putem vedea un trunchi de copac cu 13 rădăcini argintii care ies dintr-o coroană aurie, toate pe un scut albastru. Stema Brașovului simbolizează puterea și înțelepciunea care conduc cetatea.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes