Connect with us
Publicitate

Administrație

Legea privind reducerea numărului de parlamentari la 300, din nou în prim plan. Deputatul brașovean Tudor Benga anunță un proiect lege pentru reducerea numărului de senatori și deputați

Publicat

pe

Au trecut 13 ani de la votul românilor pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Nici până în ziua de astăzi voința populară exprimată prin referendum în 2009 nu a fost transpusă în lege. După ce în 2018 tentativele PMP de a obține adoptarea legii au eșuat, deputatul brașovean Tudor Benga readuce în discuție ideea reducerii numărului de parlamentari. Acesta declară că a finalizat un proiect de lege în acest sens, adaptat la realitățile demografice ale României din 2020, care nu mai corespund deloc cu acelea din anii 1990.

Publicitate

„Săptămâna trecută am finalizat proiectul de lege privind reducerea la 300 a numărului de parlamentari și l-am înaintat spre dezbatere colegilor mei din grupul parlamentar USRPLUS. E un subiect lăsat în coadă de pește de ani de zile de către clasa politică și unul care mai devreme sau mai târziu va trebui tranșat. În perspectiva recensământului care va avea loc anul acesta cred că e timpul să discutăm din ce în ce mai aplicat pe tot ceea ce înseamnă populație și reprezentare, dimensiunea și structura statului în ansamblu, dat fiind că realitățile demografice ale României de ani 2020 nu mai corespund deloc cu acelea din anii 1990.

Perspectiva mea pe reducerea numărului de parlamentari este că ea poate fi făcută și fără a avea majoritatea constituțională necesară implementării rezultatelor referendumului din 2009. Dar inclusiv în interiorul grupului parlamentar USRPLUS avem o diversitate consistentă de opinii atât pe proces cât și pe finalitate. Propunerea pe care am făcut-o eu vizează mărirea normei de reprezentare de la 73.000 la 112.000 de locuitori pentru un deputat și de la 168.000 la 253.000 de locuitori pentru un senator.
Ar rezulta un parlament cu 210 deputați și 90 de senatori, plecând de la datele de populație din 2019, adică anul anterior ultimelor alegeri parlamentare. Ar aduce de asemenea o reprezentare mult mai corectă pentru Diaspora, în linie măcar cu populația românească cu domiciliul în străinătate, spre deosebire de situația curentă în care comunitatea românească din afara țării este grav sub-reprezentată, la nivelul celui mai mic județ din țară.

Sunt foarte multe discuții atât tehnice cât și filosofice în jurul acestui subiect, însă chiar cred că a venit vremea să discutăm serios și public despre el. Speranța mea e să avem cât de curând un consens și să îl introducem în circuitul legislativ în cursul lunii februarie. Probabil că tema nu este astăzi cea mai arzătoare, în condițiile în care pandemia încă nu s-a terminat, facturile la energie au explodat, iar toată Europa stă ca pe ace despre posibilitatea unui război în Ucraina.

Publicitate

Însă cred sincer că mai devreme sau mai târziu tot trebuie să ne aplecăm și asupra acestor subiecte îndelung amânate. Fiindcă și România și vremurile s-au schimbat tot mai accelerat, singurul care pare să stea veșnic pe loc este statul român. Și fiindcă lucrul acesta trebuie schimbat poate că bine ar fi să începem fix de la vârful statului adică de la organul reprezentativ suprem, Parlamentul.” a scris deputatul brașovean pe o rețea de socializare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes