Connect with us
Publicitate

Social

Legea educației sexuale în școli a fost adoptată de Parlament. Orele se vor desfășura din clasa a opta, dar numai cu acordul scris al părinților

Publicat

pe

Una dintre cele mai intens dezbătute teme din spațiul public a ajuns la o concluzie. Mult discutata lege a educației sexuale în școli a fost adoptată de Parlamentul României cu 224 de voturi pentru, 49 de abțineri și un vot împotrivă.

Publicitate

Orele de educație sexuală nu se vor numi așa. Parlamentarii au decis să folosească denumirile de „educație pentru viață” și „educație sanitară”. Deși inițial astfel de cursuri ar fi trebuit predate de specialiști încă din clasele primare, aleșii au decis ca doar începând cu clasa a opta să fie introdusă această materie. Elevii vor putea participa la ore, însă numai cu acordul scris al părinților. Adolescenții vor învăța cum să prevină bolile cu transmitere sexuală, dar vor afla informații și despre graviditatea în rândul minorelor.

Dezbaterile din plenul Parlamentului s-au transformat într-un bâlci după ce unii deputați au criticat recomandările făcute de Organizația Mondială a Sănătății. La dezbateri, deputatul AUR Alin Coleşa a afirmat că nu este nevoie de „sexualizarea copiilor”.

„Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne creştem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenţi, de sexualizarea lor într-un cuvânt. O astfel de educaţie ar trebui să aibă la bază nişte concepte sănătoase, ar trebuie să fie încurajaţi să diminueze nevoia de atracţie fizică prin promovarea sportului, tot felul de pericole care există în mediul digital legate de aceste aspecte”, a spus Coleşa, citat de digi24.ro.

Publicitate

În schimb, deputata USR Simina Tulbure a spus că România este pe primul loc la numărul de mame minore.

„Trebuie să vorbim acum despre educaţia sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o ţară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul ţărilor din UE unde violenţa domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimţământ, pentru că elevii noştri nu cunosc ideea de consimţământ. Aşadar, nu înţeleg de ce să vorbim de educaţie sanitară într-o ţară în care suntem în spatele UE pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noştri, care învaţă despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializaţi în şcoli care ar trebui să vorbească despre educaţie sexuală”, a spus Tulbure, citată de aceeași sursă.

Pentru acest proiect de lege, Camera Deputaților este for legislativ. Asta înseamnă că legea va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes