Connect with us
Publicitate

Social

Legea compostului a intrat în vigoare. Amenzi cuprinse între 400 și 30.000 de lei, dacă nu colectăm selectiv gunoiul menajer

Publicat

pe

Legea compostului a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 și aduce amenzi cuprinse între 400 şi 30.000 de lei. Legea obligă cetăţenii şi firmele să colecteze separat, din gunoiul menajer, resturile biodegradabile, cu scopul de a fi transformate în îngrăşământ. 

Publicitate

Problema este că, chiar dacă oamenii ar colecta selectiv, în realitate nu există circuitul complet de reciclare. Astfel, după colectarea selectivă, cel mai probabil gunoiul ajunge să fie din nou amestecat.

Legea compostului a fost iniţiată la începutul anului trecut de parlamentari PSD, la care au  aderat ulterior parlamentari din aproape toate partidele politice.

Deşi iniţiatorii susţin că adoptarea legii se impune pentru a respecta directive europene, Consiliul Legislativ, în avizul său, susţine exact contrariul:

Publicitate

„Prezenta propunere legislativă nu constituie transpunerea unui document juridic european şi nici nu are ca finalitate crearea cadrului juridic necesar punerii directe în aplicare a unui regulament european”.

În plus, Consiliul Legislativ remarcă o altă carenţă a actului normativ, de natură constituţională: prevederile cuprinse în lege sunt de natură a fi adoptate prin hotărâre de guvern, în baza legii-cadru 211 din 2011 privind regimul deşeurilor, şi nu prin act normativ de rangul legii.

Cu toate acestea, Parlamentul a insistat în adoptarea legii, iar preşedintele Iohannis a promulgat-o fără obiecţiuni în iulie anul trecut.

Procesul de compostare implică fermentarea lentă a deşeurilor biodegradabile, în urma căruia acestea se transformă în îngrăşământ natural pentru soluri.

Deşeurile biodegradabile reprezintă deşeurile provenite din grădini şi parcuri, deşeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante sau magazinele de vânzare cu amănuntul, etc. Aproape orice provine din sol poate fi compostat.

Publicitate

Autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile.

De asemenea, acestea trebuie să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşti pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes