Connect with us
Publicitate

Social

Legea anti-fugari va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaților. Persoanele condamnate la închisoare, care pleacă din țară, vor primi ani suplimentari de detenție

Publicat

pe

Legea anti-fugari va fi dezbătută mâine în plenul Camerei Deputaților, principala prevedere fiind faptul că persoanele condamnate definitiv care nu se prezintă după hotărâre la închisoare, vor fi acuzate și de evadare, ceea ce înseamnă o suplimentare de până la trei ani a pedepsei, anunță adevarul.ro.

Publicitate

Senatul a aprobat, la finalul lunii octombrie, proiectul de lege privind modificarea legii nr. 289/2009, prin care persoanele care nu se prezintă după condamnarea la închisoare, vor fi executați siliți în termen de o săptămână, fiind acuzați de evadare, acest proiect fiind înaintat de Guvern.

Noile modificări vizează adăugarea unor noi alineate la punctul 3, astfel: „Se consideră evadare și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.”

Potrivit noilor modificări, pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa neexecutată la data evadării. De asemenea, pedeapsa pentru infracțiunea de evadare se aplică o singură dată, indiferent de numărul de zile cu care s-a depășit termenul de prezentare la organul de poliție.

Publicitate

În actualul Cod Penal, evadarea poate duce la pedepse între șase luni și trei ani, dacă nu este una care a avut loc prin folosirea violenței sau a armelor, în timp ce în scenariul folosirii violenței sau armelor pedeapsa este între unu și cinci ani.

Noua lege vine în contextul în care primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş a fugit vineri din țară prin Vama Petea înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată.

Edilul din Baia Mare a folosit documentele unei rude la frontieră, pe motiv că între cei doi ar fi ceva asemănări, şi a părăsit ţara fiind pasager într-un taxi. Polițistul de frontieră care i-a verificat actele este anchetat disciplinar.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes