Connect with us
Publicitate

Social

Legea „Anastasia” a fost votată de Parlament. Șoferii care produc accidente mortale și nu au permis sau sunt prinși băuți ori drogați riscă ani grei de închisoare

Publicat

pe

Moartea Anastasiei, o fetiță de de 4 ani care a fost ucisă în fața casei, pe 1 iunie 2022, de o șoferiță care nu avea permis, a dus la schimbarea legii în ceea ce privește pedepsirea conducătorilor auto care produc accidente mortale.

Posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea va fi eliminată în cazul celor care deși au consumat alcool sau droguri ori nu dețin permis de conducere s-au urcat la volan și au produs un accident mortal, potrivit unui proiect de lege ce a primit votul decisiv al deputaților. Asta înseamnă că, în astfel de cazuri, șoferii vinovați nu vor mai putea scăpa de executarea pedepsei cu închisoarea, anunță avocatnet.ro.

Codul penal va fi modificat, după cum apare în proiectul legislativ trecut de Parlament, astfel încât să se mai introducă o excepție de la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, adică de la executarea pedepsei cu închisoarea.

Mai exact, nu se va mai putea stabili suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul uciderii din culpă, într-un accident rutier, a unei persoane, dacă șoferul nu deține permis de conducere sau conduce vehiculul sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive. Aceeași regulă se va aplica și dacă, prin fapta săvârșită, șoferul a cauzat moartea a două sau mai multor persoane.

Publicitate

Acum, Codul penal prevede că nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă:

  • pedeapsa aplicată este numai amenda;
  • aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
  • infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.

Potrivit inițiatorilor, legea penală trebuie completată, astfel încât să apară următoarele efecte:

  • să ocrotească relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă prin aplicarea unor sancţiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reţinută în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive. Aplicarea sancţiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii;
  • să creeze premisele reducerii incidenţei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive;
  • să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale faţă de valorile sociale prin funcţia preventiv-educativă de a forma conştiinţa specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viaţă şi integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală.

Urmează ca legea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar apoi va fi publicată în Monitorul Oficial pentru a intrat în vigoare. România conduce topul european atunci când vine vorba despre numărul deceselor cauzate de accidente rutiere, valorile înregistrate aici depășind dublul celor înregistrate la nivelul Uniunii Europene.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes