Connect with us
Publicitate

Cultural

Lăzile de zestre ale bunicilor, prezentate la Muzeul de Etnografie din Brașov. Expoziția va putea fi vizitată începând de miercuri

Publicat

pe

Publicitate

Muzeul de Etnografie Brașov deschide miercuri, 29 martie 2023, ora 13.00, la sediul din Bd. Eroilor nr. 21 A, expoziția temporară ”Lăzile de zestre ale bunicilor”.

Lada, din punct de vedere funcţional, este văzută în zilele noastre ca o rămăşiţă a trecutului, iar în istoria orală se mai vorbeşte doar de lada de zestre a bunicii.

Expoziția își propune să aducă în atenția publicului un segment specific zonei transilvănene, și anume pictura pe mobilier, un meșteșug a cărui perioadă de înflorire a fost în secolele XVIII – XIX.

Prin expunerea unor piese reprezentative aflate în patrimoniul muzeului, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, încercăm să recreăm o pagină din istoria meşteşugului, aratând cum, folosind unelte simple, îndemânare şi creativitate, s-au realizat obiecte de mare calitate artistică.

Publicitate

Lăzile de zestre, fie ele „lăzi de Brașov”, fie lăzi realizate de tâmplarii sași din zona Rupea sau de ceangăii din zona Săcele, ne vorbesc despre oameni, depre comunitate, despre meșteșug, despre gusturi, ne înfățișează caracteristicile ornamenticii specifice fiecărei etnii sau zone, dar și influențele sau adaptările, ne dezvăluie lumea în care au apărut și pe care au marcat-o.

Artişti plastici şi creatori contemporani şi-au îndreptat atenţia către creaţia tradiţională, care a constituit o importantă sursă de inspiraţie. De altfel, în cadrul expoziției puteți admira și o ladă de zestre realizată de către meșterul popular Manuela Ivan, după o piesă din colecția muzeului, un exemplu de continuitate și transmitere a vechilor tehnici și motive din ornamentica tradițională.

Expoziția va putea fi admirată la Muzeul de Etnografie Brașov până în luna mai.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes