Connect with us
Publicitate

Administrație

Lăsaţi copiii să facă sport! Primăria va acorda mai multă atenție sportului de masă, pe model „American”, începând de anul viitor

Publicat

pe

Luni, 14 decembrie, a avut loc cea de a două întâlnire a conducerii primăriei cu reprezentanții cluburilor sportive din Brașov, pentru a identifica soluțiile de sprijin pe care le are la dispoziție Municipalitatea pentru dezvoltarea sportului în comunitatea brașoveană. La întâlnire au participat aproximativ 70 de reprezentanți ai cluburilor sportive de drept privat și primarul Allen Coliban, viceprimarii Sebastian Rusu și Flavia Boghiu, precum și directorul CSM Baze Sportive Brașov, Emilian Cernica.

Publicitate

În primele minute discuția s-a axat pe accesul sportivilor de la cluburi în bazele sportive ale Municipalității și în sălile de sport ale unităților de învățământ. Dacă în cazul bazelor sportive, soluția va fi cea de armonizare a programului secțiilor sportive ale clubului Corona cu cele ale celorlalte cluburi, în cazul sălilor de sport de la unitățile de învățământ discuțiile vor continua cu conducerea Inspectoratului Școlar, dar și cu fiecare director în parte, acolo unde există blocaje, astfel încât sportivii să aibă asigurat accesul în săli.

Cea mai mare parte a dezbaterii, care a durat aproximativ două ore și jumătate, a fost alocată discuțiilor pe marginea draftului Ghidului privind finanțarea sportului de performanță din veniturile proprii ale municipiului Brașov, pe anul 2021.

Ghidul de finanțare a sportului de performanță își propune să se axeze pe trei categorii: jocurile sportive de echipă, sporturile individuale și finanțarea evenimentelor și acțiunilor cu impact pozitiv asupra imaginii Brașovului.

Publicitate

Printre criteriile de departajare supuse dezbaterii publice sunt următoarele: tradiția disciplinei sportive în Brașov, rezultatele din ultimii 3-5 ani, perspective pe timp scurt, mediu și lung, numărul de sportivi pe secții, numărul de sportivi convocați la loturile naționale, caracterul olimpic sau paralimpic al disciplinei sportive, dar și criterii precum contribuția proprie, experiența anterioară sau nivelul de pregătire al staff-ului tehnic (antrenori, preparatori, kinetoterapeuți etc).

Participanții la întâlnire au propus o serie de modificări sau completări ale acestui document, astfel încât el să asigure o finanțare optimă pentru toate cluburile sportive din Brașov. Multe dintre solicitări au făcut referire la necesitatea creării unui echilibru între alocările de fonduri către clubul Municipalității, Corona, și cluburile sportive private. Au fost și solicitări punctuale de modificare a ghidului, de exemplu finanțarea competițiilor sportive care au loc înainte de semnarea contractelor de finanțare (având în vedere că lansarea ghidului se face după adoptarea bugetului, ceea ce prelungește procedura până în luna martie sau chiar aprilie), finanțarea selecțiilor pentru copii mici, alocarea unui procent fix din buget pentru sport, împărțit pe finanțarea clubului Corona și finanțarea celorlalte cluburi sportive, asigurarea unui echilibru între finanțarea sporturilor olimpice și a celor neolimpice, dar cu tradiție în Brașov.

Finanțarea sportului de masă

În cadrul dezbaterii, o discuție aparte a fost cea legată de finanțarea sportului de masă, alături de finanțarea sportului de performanță.„Ceea ce dezbatem astăzi, împreună cu dumneavoastră, și a fost sintetizat în acest document, se referă la sportul de performanță. Intenția este să avem ceva similar și pentru sportul de masă, care să cuprindă programe pentru copii, pentru juniori, inclusiv evenimente pentru familie, nu neapărat axate pe performanță. Noi avem nevoie să aducem românul și brașoveanul aproape de ceea ce înseamnă sport, și un rol în treaba asta îl au și familiile, părinții. Trebuie să reușim să atragem, în diverse evenimente, părinții să facă sport împreună cu copiii, sau, ca în SUA, părinții să devină antrenori pentru echipe de copii și să fie și ei implicați în tot ce înseamnă creșterea și educarea copiilor prin sport. Sunt idei pe care vreau să le văd și să deschidem finanțări în direcția aceasta. Cât dintre ele se vor duce pe fiecare categorie nu știu acum, pentru că va trebui să vedem care e bugetul total, cât ne permitem să alocăm pentru sport. Anul trecut, aproximativ 20 milioane de lei erau alocați Clubului Corona, și va trebui să vedem cum ne împărțim între toate aceste nevoi“, a explicat primarul Allen Coliban, răspunzând întrebărilor legate de dezvoltarea sportului de masă. .

Următoarea întâlnire cu cluburile sportive va avea loc în luna ianuarie, iar până atunci se vor primi propuneri de îmbunătățire și completare a proiectului de ghid de finanțare.

Publicitate

Pentru cei interesați, găsiți mai jos ghidul de finanțare al activităților sportive

Foto: ©[Graham Oliver]/123RF.COM

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes