Connect with us
Publicitate

Business

Lână transformată în îngrășământ agricol. Este afacerea de succes a unui brașovean din Ucea de Jos

Publicat

pe

Crescătorii de animale care erau nevoiți să arunce lâna în anii trecuți au, de acum, o alternativă. Ei pot să valorifice părul de la animale către o fabrică de procesare a lânii. Sorin Braga și-a deschis o mică afacere în Ucea de Jos acolo unde transformă lâna de la animale în îngrășământ agricol, anunță Știrile TVR.

Publicitate

Sorin Braga a lucrat timp de 20 de ani în vestul Europei, dar a decis să se întoarcă acasă şi să-şi investească banii economisiţi într-o afacere mai puţin obişnuită. După ce s-a informat pe internet, a găsit o idee prin care să valorifice lâna disponibilă la crescătorii de oi din România. A studiat modul prin care lâna poate fi transformată în îngrăşământ şi a adus din Germania un utilaj special. După care a cumpărat materie primă şi a pornit producţia.

Aparatul este practic un tocător uriaș care mărunțește lână la o dimensiune de 6 milimetri. Pe lângă fertilizarea culturilor, îngrăşământul din lână are avantajul că menţine umiditatea solului chiar şi în condiţii de secetă severă, cum a fost în această vară, în unele regiuni.

Pentru a-i convinge pe clienţi de eficacitatea îngrăşământului din lână de oaie, antreprenorul a trimis produsul la analize chimice, în Germania. Rezultatele au arătat că lâna conţine mult azot, potasiu şi fosfor, dar şi alte elemente nutritive.

Publicitate

Specialiştii germani i-au spus cum să folosească îngrăşământul, în funcţie de specia plantei. Ca să fie sigur de rezultate a testat produsul în propria gradină.

Deocamdată, antreprenorul e asaltat cu oferte de către fermierii care vor să-i vândă lâna. Alţii sunt dispuşi chiar să o ofere gratis. Şi fermierii din alte judeţe ar putea beneficia de pe urma antreprenorului braşovean. Unii ciobani au vândut lâna cu 30 de bani pe kilogram, dar majoritatea au aruncat părul de la animale.

Până acum, braşoveanul a investit în afacere 50 de mii de euro şi vrea să folosească profitul pentru extinderea liniei de producţie. Atât el cât şi crescătorii de animale speră să primească sprijin guvernamental pentru ca fermierii să nu mai fie nevoiţi să arunce lâna pe câmp, sau să o distrugă, aşa cum făceau până acum.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes