Connect with us
Publicitate

Cultural

Lacul Vrăjitoarelor din Brașov – o legendă medievală veche de 400 de ani

Publicat

pe

Palatul Prefecturii (foto: dspace.bcucluj.ro)
Publicitate

Brașovul este un oraș misterios plin de legende medievale. Din punct de vedere turistic, este al doilea cel mai vizitat oraș din România, primind anual un milion de vizitatori. Una dintre cele mai întunecate legende ale Brașovului este cea legată de Lacul Vrăjitoarelor, un lac în care erau înecate femeile considerate vrăjitoare. În prezent, aici se află Strada Republicii și clădirea Modarom.

Lacul Vrăjitoarelor este un loc plin de magie, cu o vechime de peste 400 de ani. Femeile despre care se credea că fac vrăji aveau parte de un final tragic. Acestora li se legau bolovani de picioare și erau aruncate în lac. Călăii se asigurau astfel că bietele femei se îneacă și nu mai ies la suprafață. Din păcate, nu exista vreo posibilitate de scăpare. Dacă femeile reușeau totuși să iasă din apă, se considera că erau slujitoarele diavolului și erau arse pe rug. Cu toate acestea, nu există vreo mențiune în documentele vremii că vreo femeie ar fi reușit să iasă din apă.

În perioada Evului Mediu, oamenii credeau foarte mult în superstiții – atât de mult încât erau în stare să ucidă femei nevinovate. Era de ajuns pentru o femeie să se spună că este tămăduitoare pentru a fi suspectată de vrăjitorie. De obicei, aceste femei se ocupau cu prepararea unor leacuri pentru diverse probleme de sănătate. O altă categorie luată în vizor erau femeile foarte frumoase, care nu erau căsătorite și erau o ispită pentru mulți bărbați. Femeile care nu se supuneau normelor sociale din acea vreme, își găseau sfârșitul în apele tulburi ale acestui lac din centrul Bașovului.

În acea perioadă, toate lucrurile ieșite din comun intrau în sfera vrăjitoriei. Oamenilor le era frică de vrăjitoare. Credeau că puterile lor malefice le afectează familiile și întreaga societate, motiv pentru care era mai bine să fie ucise. Lacul Vrăjitoarelor apare în multe documente din acea vreme dar nu se cunoaște exact numărul femeilor care și-au pierdut viața acolo. Legenda vorbește de un număr de 100 de femei.

Publicitate

În Evul Mediu, execuția vrăjitoarelor era o practică des întâlnită și era făcută în public, în fața mulțimii. Se dorea menținerea fricii în rândul populației dar și menținerea unui anumit tipar social. Femeile care ieșeau din tipare erau considerate un pericol pentru comunitate. La începutul secolului XIX, Lacul Vrăjitoarelor a fost secat. În prezent, în acest loc se află o troiță dedicată eroilor Revoluției.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes