Connect with us
Publicitate

Economic

Laboratorul de testare şi validare a rulmenţilor de la Scheffler Braşov va fi dotat cu bani de la stat

Publicitate

Publicat

pe

Companii româneşti precum Softronic din Craiova şi Electroalfa din Botoşani, dar şi multinaţionale ca Schaeffler din Braşov vor investi 7,5 mil. lei în cercetare pentru propriile companii, prin schema de ajutor de stat pentru competitivitate, derulată de Ministerul Economiei. Companiile trebuie să vină cu jumătate din investiţie, iar restul este asigurat de granturi din bugetul de stat, transmite zf.ro.

Publicitate

„Companiile vor folosi aceşti bani pentru creşterea competitivităţii. Fie că aceşti bani se vor duce în laboratoare care vor ajuta creşterea calităţii produselor pe care le vor furniza, sau că vorbim de implementarea unui sistem de management al calităţii, schemele de ajutor de stat de la Ministerul Economiei se vor găsi în economia reală”,  a spus în cadrul unei conferinţe de presă ministrul economiei Florin Spătaru.

Până în acest moment au fost semnate finanţări pentru şase companii: Softronic Craiova, Electroalfa Botoşani, Class Tex Satu Mare, Fiterman Pharma din Iaşi, Aerostar Bacău şi Scheffler România.

În total, ajutorul de stat care urmează să fie acordat va fi de circa 3,6 mil. lei, până în acest moment. Bugetul total al schemei de ajutor de stat pentru competitivitate este de 30 mil. lei, de la bugetul naţional.

Publicitate

Scheffler Braşov are un proiect finanţat prin schema de minimis. Vlarea investiţiei este de 0,4 milioane de lei, iar ajutorul de stat solicitat este de 0,2 milioane de lei. Proiectul este pentru dotarea laboratorului de testare şi validare a rulmenţilor.

Schema de ajutor de stat a fost lansată în vara anului trecut şi până în acest moment au fost semnate 6 contracte de finanţare. Plăţile pentru această schemă de ajutor de stat ar urma să se realizeze până la finalul lui 2027.

Orice schemă de ajutor de stat trebuie aprobată şi de Comisia Europeană, pentru că România participă la piaţa unică a Uniunii Europene. Astfel, toate statele membre trebuie să se supună regulilor concurenţiale de la nivel european.

„Avem şi companii internaţionale şi companii cu capital românesc care au nevoie de sprijin şi care vor reuşi prin aceste scheme să dezvolte un nivel competitiv ridicat, la nivelul statelor europene“, a adăugat Florin Spătaru.

În prezent se derulează cea de-a doua sesiune de depunere de proiecte pentru acest program, care se încheie pe 24 martie. Intensitatea maximă, adică valoarea maximă a finanţării cu ajutorul schemei, este echivalentul în lei a 200.000 de euro, adică aproximativ 1 milion de lei.

Publicitate

Potrivit reprezentanţilor guvernului, schema de ajutor de stat are drept scop creşterea competitivităţii produselor  industriale realizate de întreprinderile din România, în conformitate cu principiile dezvoltării durabile şi reducerea decalajelor comparativ cu celelalte ţări din Uniunea Europeană.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes