Social
La noapte trecem la ora de vară. Cum ar putea să te afecteze

România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceasul se dă înainte cu o oră şi ora 3:00 va deveni ora 4:00, astfel că ziua de 28 martie va deveni cea mai scurtă din an având în vedere că teoretic va avea doar 23 de ore. Schimbarea ar putea avea repercusiuni asupra sănătăţii.
Cu trecerea la ora de vară 2021 se spune că „vom dormi mai puţin”.
Trecerea la ora de vară se face, de obicei, în ultimul weekend din luna martie, la circa o săptămână după echinocţiul de primăvară, marcat la 20 martie 2021, când ziua a fost egală cu noaptea, după care zilele au început să crească, iar noaptea să scadă.
Cum ne afectează
Libertatea.ro notează că trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului şi sănătăţii populaţiei, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.
Unele persoane se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Alte persoane acuză stări de nervozitate şi oboseală.
„Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic şi, odată cu el, pot surveni şi dereglări hormonale, mai ales în ceea ce priveşte melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. Un studiu publicat în 2016 arată impactul pe care trecerea la ora de vară îl are asupra riscului producerii de accidente rutiere. Astfel, potrivit cercetărilor, pierderea a 1-2 ore de somn dublează riscul producerii unui accident rutier”, arată libertatea.ro.
Mai multă lumină
Digi24.ro notează că sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de ţările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piaţa petrolului apărute în anii 1970.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
În ultimii ani se vorbeşte, însă, tot mai mult de renunţarea la acest sistem.
Se schimbă sau nu se schimbă?
Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus.
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.
Ar fi urmat ca începând din acest an să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană. Astfel, statele care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.
„În mod normal, ţările Uniunii Europene erau aşteptate să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi urmau să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situaţia specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri”, arată sursa citată.
Rămâne de văzut, aşadar, cum şi când se va concretiza acest demers.
În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunţa la ora de vară şi a se păstra numai ora de iarnă. Proiectul a ajuns în Camera Deputaţilor, cameră decizională, şi retrimis în comisii, pe 10 februarie 2021, comisii pentru elaborarea unui alt raport, în aşteptarea unei decizii la nivel european. Până în prezent, propunerea nu a fost adoptată.
-
Evenimentacum 3 zile
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soţia lui a fost viceprimar la Râşnov şi are afaceri prospere
-
Evenimentacum 2 zile
Chipsuri cu gust de șosete, pe rafturile magazinelor din Brașov. Sortimentul a fost scos pe piață de firma din Harghita care a produs conservele cu excremente de urs
-
Administrațieacum 2 zile
În Poiana Braşov se va schia până de Paşte
-
Utilacum 3 zile
Atenţie şoferi! Trafic blocat pe DN 1, la Sinaia. Un copac a fost doborât de vânt
-
Evenimentacum 3 zile
Caz şocant în Covasna! Un bărbat și-a vândut de mai multe ori fiica de 14 ani ca sclavă sexuală, pe o ladă de bere și 50 de lei
-
Administrațieacum 19 ore
Spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav vor fi scoase la închiriere, prin licitație. Cât va costa chiria pentru aceste spații
-
Evenimentacum o zi
Angajatul unui lanț internațional de fast food, cu restaurante în Brașov, a fost achitat pentru că racola minore pentru prostituție. Magistrații l-au condamnat pentru că trimitea tinere majore să facă sex pe bani
-
Utilacum 2 zile
Veşti bune pentru braşoveni! Călătorii RATBV îşi pot cumpăra bilete şi din sediile Poştei Române