Connect with us
Publicitate

Social

La noapte trecem la ora de vară. Cum ar putea să te afecteze

Publicitate

Publicat

pe

woman covering face using wall clock

România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceasul se dă înainte cu o oră şi ora 3:00 va deveni ora 4:00, astfel că ziua de 28 martie va deveni cea mai scurtă din an având în vedere că teoretic va avea doar 23 de ore. Schimbarea ar putea avea repercusiuni asupra sănătăţii.

Publicitate

Cu trecerea la ora de vară 2021 se spune că „vom dormi mai puţin”.

Trecerea la ora de vară se face, de obicei, în ultimul weekend din luna martie, la circa o săptămână după echinocţiul de primăvară, marcat la 20 martie 2021, când ziua a fost egală cu noaptea, după care zilele au început să crească, iar noaptea să scadă.

Cum ne afectează

Publicitate

Libertatea.ro notează că trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului şi sănătăţii populaţiei, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Unele persoane se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Alte persoane acuză stări de nervozitate şi oboseală.

„Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic şi, odată cu el, pot surveni şi dereglări hormonale, mai ales în ceea ce priveşte melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. Un studiu publicat în 2016 arată impactul pe care trecerea la ora de vară îl are asupra riscului producerii de accidente rutiere. Astfel, potrivit cercetărilor, pierderea a 1-2 ore de somn dublează riscul producerii unui accident rutier”, arată libertatea.ro.

Mai multă lumină

Digi24.ro notează că sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de ţările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piaţa petrolului apărute în anii 1970.

Publicitate

Introducerea orei de vară a avut ca scop creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

În ultimii ani se vorbeşte, însă, tot mai mult de renunţarea la acest sistem.

Se schimbă sau nu se schimbă?

Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Ar fi urmat ca începând din acest an să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană. Astfel, statele care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Publicitate

„În mod normal, ţările Uniunii Europene erau aşteptate să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi urmau să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situaţia specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri”, arată sursa citată.

Rămâne de văzut, aşadar, cum şi când se va concretiza acest demers.

În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunţa la ora de vară şi a se păstra numai ora de iarnă. Proiectul a ajuns în Camera Deputaţilor, cameră decizională, şi retrimis în comisii, pe 10 februarie 2021, comisii pentru elaborarea unui alt raport, în aşteptarea unei decizii la nivel european. Până în prezent, propunerea nu a fost adoptată.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes