Connect with us
Publicitate

Administrație

La mare cu avionul! Prima cursă internă de la Braşov ar putea fi spre Constanţa, cu o aeronavă de 19 locuri

Publicat

pe

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, reprezentanţii Consiliului Consiliului Judeţean Braşov, dar şi ai altor administraţii judeţene şi locale din ţară au participat miercuri, 13 decembrie, la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, la prezentarea unei aeronave de mici dimensiuni, modelul L 410, cu o capacitate de 19 locuri, produsă de o companie din Cehia, Aircraft Industries (fostă Let Kunovice).

Publicitate

Potrivit informaţiilor producătorului, preţul unei astfel de aeronave porneşte de la 7,5 milioane de euro, asta fără dotări opţionale. Conform prezentării făcute de reprezentanţii producătorului din Cehia, aeronava este una robustă şi poate zbura în condiţii meteorologice dificile, fiind folosită inclusiv pentru curse în Nepal, unde merg numeroşi turişti pentru a urca pe Everest, transmite bzb.ro.

Prezentarea acestei aeronave vine în contextul în care 15 consilii judeţene din România au în plan să formeze o structură asociativă care să înfiinţeze societatea comercială pe acţiuni Liniile Aeriene Române, care să opereze curse aeriene regulate interne.

Contribuţia fiecărui consiliu judeţean: un avion

Publicitate

Discuţiile privind constituirea acestei structuri asociative, despre care preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, a spus că ar putea fi similară unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, au început în primăvara acestui an, însă, până la înfiinţarea eu vor mai trebui parcurse unele etape.

Mai exact, Şerban Todorică a spus că „au fost făcute analize privind baza legală pentru înfiinţarea acestei structuri. Acum suntem în etapa stabilirii oportunităţii înfiinţării acestei companii. Camera de Comerţ şi Industrie a României lucrează acum la un studiu de oportunitate, din care vor rezulta toate costurile aferente, dar vor fi analizate şi veniturile ce pot fi realizate. Apoi, dacă vom considera că este oportun, vom constitui respectivă structură asociativă, care, la rândul ei, va înfiinţa compania, care se va numi Liniile Aeriene Române. Planul este ca aportul la această societate să fie costul unui avion per consiliu judeţean, iar valorile vor fi stabilite după ce se va încheia contractul de achiziţii. Faptul că astăzi ne-a fost prezentată o aeronavă nu înseamnă că o vom cumpăra pe aceasta. Întreaga procedură se va desfăşura conform legislaţiei în vigoare”.

Argumentul preşedintelui CCIR: „Nu ştiu câţi vom mai apuca, biologic, să mergem pe autostrăzi”

Pe de altă parte, preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie al României, Mihai Daraban, a spus că un astfel de proiect se justifică, pentru că, a argumentat el, „nu ştiu câşi dintre noi vor mai apuca, biologic, să meargă pe autostrăzi, de la Constanţa la Satu – Mare sau de la Iaşi la Satu Mare. România are nevoie de acest proiect. Noi am venit cu propunerea înfiinţării unei societăţi pe acţiuni din care să facă parte consiliile judeţene sau alte entităţi. Scopul constituirii acestei societăţi este de asigura interconectivitatea pe cale aeriană în interiorul României. Este păcat ca infrastructura aeroportuară din România să nu fie folosită la capacitatea optimă”.

Totodată, el a menţionat că, pentru început, se poate începe cu 5 sau 6 aeronave, urmând ca ulterior flota să fie extinsă, dar a avertizat şi că, la început, va fi nevoie de susţinerea financiară a societăţii comerciale. Totodată, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a spus că o primă rută ce ar putea fi luată în calcul este Braşov – Constanţa.

Publicitate

În ceea ce priveşte termenul în care noul operator ar putea fi înfiinţat, Daraban a precizat că, din punctul lui de vedere, „lucrurile sunt gata, în sensul că statutul societăţii este pregătit, societatea de management tehnic şi operaţional există. Acum, noi nu putem controla şi deciziile la nivelul administraţiilor publice”.

Nu în ultimul rând, reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrie a României a ţinut să precizeze că administraţiile publice partenere nu vor fi obligate să asigure întreaga sumă de la bun început.

„Sumele ar urma să fie asigurate de acţionari, însă este important de precizat că aceştia nu trebuie să asigure întreaga sumă de la început, ci să se angajeze că vor suporta preţul unui avion. În plus, societatea comercială va putea obţine linii de finanţare cu angajamente solide în spate”, a explicat Mihai Daraban, care a subliniat faptul că suma de 7,5 milioane de euro pentru o aeronavă este doar unui orientativ, pentru că valoarea poate fi mai mică, în funcţie de rezultatele negocierilor cu potenţialii producători şi de numărul de aparate de zbor comandate.

Oraşul Ghimbav, pe lista posibililor acţionari ai Liniilor Aeriene Române

La prezentarea aeronavei L 410 a fost prezent şi primarul Ghimbavului, Ionel Fliundra, care a anunţat că oraşul pe care îl conduce este interesat să devină acţionar al Liniilor Aeriene Române. Pe lângă Ghimbav, conform preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, şi-a manifestat interesul de a face parte din Liniile Aeriene Române şi Primăria Mangalia. „De asemenea, există interes şi din partea Consiliului Judeţean Bistriţa, judeţ în care nu există un aeroport, ci doar un aerodrom”, anunţat Daraban.

Pe lângă discuţiile privind înfiinţarea operatorului aerian şi prezentarea aeronavei, participanţii interesaţi au putut zbura cu avionul producătorului din Cehia.

Publicitate

Aeronava L 410 este produsă în serie începând din anul 2018 şi beneficiază de aviotică de ultimă generaţie.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes