Connect with us

Social

La Braşov, sterilizarea câinilor a ajuns şi în mediul rural. Prima campanie se desfăşoară cu sprijinul celebrei actriţe franceze, Brigitte Bardot

Redactia

Publicat

pe

După succesul campaniilor din municipiile Braşov şi Zărneşti, Asociaţia Milioane de Prieteni a decis să sterilizeze şi câinii din mediul rural. Prima campanie se desfăşoară cu sprijinul celebrei actriţe franceze, Brigitte Bardot.

Publicitate

După succesul repurtat în municipiul Braşov, unde câinii comunitari aproape că au dispărut, Asociaţia Milioane de Prieteni a decis să meargă cu campania de vaccinare gratuită a patrupedelor şi în mediul rural. Prima localitate aleasă de asociaţie este Sânpetru, atât datorită faptului că este la foarte mică distanţă de Braşov, cât şi ca urmare a numărului mare de locuitori şi – implicit – de câini.

Câinii vagabonzi constituie o problemă pentru combaterea căreia primăriile cheltuiesc mulţi bani, deşi aceasta s-ar putea rezolva cu un efort mult mai mic. Asociaţia Milioane de Prieteni, Fundaţia Brigitte Bardot şi Primăria Sânpetru şi-au unit eforturile pentru ca în localitate să existe cât mai puţini câini fără stăpân. „Noi sperăm ca toţi cetăţenii să înţeleagă că este mai bine şi pentru ei, şi pentru animalele pe care le au ca aceşti câini să fie castraţi, pentru a nu se înmulţi, a nu ajunge pe străzi şi, în final, pentru a reduce cheltuielile de la bugetul local pentru strângerea şi uciderea lor, în cele din urmă. Singura soluţie pentru a reduce numărul câinilor este castrarea lor”, a precizat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”.

Publicitate

Odată cu avântul luat de imobiliare la Sânpetru, a apărut şi problema câinilor comunitari iar primăria din localitate a vrut să o rezolve înainte ca aceasta să ia amploare. „Totul a plecat de la cetăţeni, care ne-au semnalat această problemă. Am primit destul de multe sewsizări de când suntem aici, la primărie, legate de administrarea câinilor. Campania aceasta este atât pentru noi, cetăţenii comunei, cât şi pentru aceste animale, care, cumva, sunt tot în custodia noastră şi suntem responsabili, într-un fel, să avem grijă şi de ei. Campania va ajuta, cu siguranţă, pentru că a funcţionat nu într-un singur loc, ci în mai multe locuri”, a declarat Silviu Mihăilă, viceprimar Sânpetru.

Aşa cum s-a întâmplat la început şi la Braşov, locuitorii comunei au fost destul de reticenţi. „După experienţele pe care le-am avut la Braşov şi Zărneşti, lucrurile par că stau în acelaşi fel, adică oamenii sunt reticenţi, la început, dar, dacă sunt convinşi că este spre binele şi al câinilor, şi al vecinilor, al proprietarilor, care, în loc să vadă câini pe stradă, stau liniştiţi când văd că aceşti câini sunt sterilizaţi, cred că lucrurile vor intra în normalitate”, a mai explicat Cristina Lapis.

Publicitate

Preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni” le-a explicat locuitorilor comunei că întreaga campanie de vaccinare este gratuită pentru proprietarii de câini şi pisici iar aceştia nu vor mai fi nevoiţi să găsească soluţii în momentul în care apar puii în gospodăria lor. În plus, cei care abandonează câinii pe domeniul public sunt pasibili de amendă. „Noi luăm câinii, pisicile, îi castrăm, îi înregistrăm, le facem carnet de sănătate şi vi-i aducem înapoi”, le-a spus Cristina Lapis celor din Sânpetru.

Încă de la prima acţiune de la Sânpetru, câteva zeci dintre locuitori au venit cu câinii şi i-au castrat, bucuroşi să scape de corvoada puilor nedoriţi. „Când am avut pui de căţel, i-am crescut până au ajuns măricei, după care a luat-o fiecare pe unde a apucat. Am mai avut unii pe care mi i-au omorât. E bine că îi castraţi fără să plătim nimic”, a spus o femeie care a apreciat iniţiativa. „Ce câini castrează? De pe stradă sau şi din curţi? Azi-mâine ne castrează şi pe noi”, a spus unul dintre vecinii femeii. Deja din prima zi a campaniei, mai mulţi locuitori au fost de acord cu castrarea şi înregistrarea patrupedelor, însă Asociaţia Milioane de Prieteni va continua să stea de vorbă cu cetăţenii şi să le explice că doar aşa pot scăpa de câinii care ajung pe străzi.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 4,72 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,75 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Sâmbătă, 17 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,72, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Publicitate

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 12,69 la mie.

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 160 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

Publicitate

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Intervenţie rapidă de la Braşov, după ce lângă Mirecurea Ciuc barajele castorilor distruse de precipitaţiile din ultima vreme au blocat scurgerea apelor în albia râului Fitod

Redactia Brasov

Publicat

pe

Zeci de muncitori de la Apele Române au intervenit vineri  la acumularea Şuta, de la marginea municipiului Miercurea Ciuc, după ce barajele castorilor, distruse de precipitaţiile din ultima perioadă, au blocat scurgerea apelor în albia râului Fitod, afluentul râului Olt.

Publicitate

„Nivelul apei lacului a crescut şi a ajuns la o capacitate de peste 70%, fiind nevoie de o intervenţie de urgenţă”, a transmis Administraţia Naţională „Apele Române”, într-un comunicat de presă.

Echipele formaţiilor de lucru de la SGA Harghita şi ABA Olt au intrat în alertă şi de mai bine de două zile intervin cu trei motopompe de mare capacitate. Până la această oră, au reuşit să scadă nivelul apei cu circa 1 metru. Pentru că săptămâna viitoare sunt prognozate precipitaţii, utilajele de intervenţie au fost suplimentate cu încă o motopompă, care va ajunge în curând de la colegii noştri de la Dobrogea-Litoral. La operaţiunile de intervenţie participă şi echipele ISU Olt şi cele ale operatorului de apă-canal din zonă”, se arată în comunicatul menţionat.

Publicitate

Prezent la faţa locului, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Oltul, Gabriel Abos, a explicat presei, vineri seara, că barajele castorilor au blocat golirea de fund a acumulării Şuta, existând riscul unei deversări necontrolate.

„De două zile, echipele de intervenţie rapidă de la Administraţia Bazinală de Apă ‘Olt’, formaţiile de intervenţie rapidă de la Braşov, de la Harghita, lucrează la deblocarea golirii de fund a acumulării Şuta. Acumularea este pusă la uscat din 2007, dar ca urmare a activităţii castorilor, golirea de fund a fost blocată cu material vegetal şi construcţii de castori, punând în pericol exploatarea acesteia. Astăzi am reuşit să deblocăm golirea de fund, sperând ca până mâine dimineaţă să scădem nivelul apei în mod corespunzător, să putem să punem iarăşi la uscat această acumulare, întrucât în curând încep lucrările de reabilitare şi punere în siguranţă a acestei lucrări, printr-o investiţie a Administraţiei Naţionale „Apele Române”. (…) Riscul era ca partea din Miercurea Ciuc care este în aval de această lucrare, deci zona Jogodin, să fie afectată de o eventuală undă de rupere a barajului”, a declarat Gabriel Abos.

Publicitate

Acesta a menţionat că, atunci când a început intervenţia de urgenţă, în lac era acumulată în mod necontrolat o cantitate aproximativă de 180.000 de metri cubi de apă.

Deşi nu mai există un pericol iminent pentru locuitorii din zonă, echipele de intervenţie vor continua acţiunile, astfel încât apa să fie tranzitată în condiţii de siguranţă.

Administraţia Naţională „Apele Române” a precizat că locuitorii judeţelor Harghita şi Covasna sunt adesea expuşi riscului de inundaţii, un factor care contribuie la creşterea acestui risc fiind barajele pe care castorii şi le construiesc în cuveta lacurilor sau pe cursurile de apă. Adesea distruse de viituri, acestea obturează secţiunile de scurgere ale apelor şi pot provoca inundaţii cu puternic impact local.

Publicitate

„Nu vorbim cu plăcere, pentru că este vorba de un prieten de-al nostru, hidrotehnician, dar care lucrează fără autorizaţie de construire şi cam pe unde vrea el. Pericolul este realizat de lucrările pe care le fac, alături de lucrările noastre, în mod necontrol, şi sunt afectate lucrările care asigură tranzitarea debitelor prin localităţi, creând pericol de inundaţii sau existând situaţii de rupere a digurilor de apărare. Ne pare rău să vorbim aşa, dar au început să ne creeze probleme deosebite”, a spus Gabriel Abos, relateaza Agerpres.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența scade la 4,92 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,90 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Vineri, 16 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,92, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Publicitate

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 13,33 la mie.

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 127 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

Publicitate

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>