Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO / La Brașov se produce primul soi de goji 100% românesc. Fructul exotic, originar din China, este considerat de nutriționiști un super aliment

Publicat

pe

Publicitate

Românii încep să mănânce tot mai sănătos, iar la mare căutare sunt așa zisele super alimente. Un astfel de produs pe care în urmă cu câțiva ani îl importam doar din China, se cultivă acum și în țara noastră. Goji, un fruct exotic cu beneficii nutritive excepționale a devenit o afacere de succes pentru sute de cultivatori din țara noastră. Una dintre cele mai mari plantații de goji există în județul Brașov, locul în care a fost acreditat și primul soi 100% românesc.

La marginea orașului Codlea, Adrian Nicolae a pus bazele uneia dintre primele plantații de goji din România, în urmă cu nouă ani. El a adus arbuștii din Himalaya, iar marea surpriză a fost când a realizat că fructul s-a aclimatizat perfect la condițiile din țara noastră. Soiul Kronstadt este produs în plantația care se întinde pe o suprafață de două hectare și jumătate. Puțini români au ajuns să guste din fructul dulceag și ușor acrișor, asta deși este considerat un super aliment datorită proprietăților nutritive.

„Este un soi pe care noi l-am selecționat din multe plante. L-am înmulțit, iar în timp am reușit să facem o plantație din același soi. E un fruct cu un conținut foarte mare de vitamina C, antioxidanți. Multe persoane care nu cunosc fructul prospăt consumă, în cantități destul de mari, pe cel dezhidratat din China. Noi vorbim de un produs exclusiv românesc, produs pe tehnologie românească, s-a aclimatizat foarte bine, are productivități mari și cred că poate fi transformat în orice produs cum ar fi înghețată, sucuri, dulcețuri, orice se poate face dintr-un fruct proaspăt cu un gust bun”, povestește cultivatorul Adrian Nicolae.

Cunoștințele pe care cultivatorul brașovean le-a acumultat în ultimii ani au ajutat câteva sute de români să își facă propriile plantații de goji, în toată țara. Pentru a putea să valorifice produsele, cultivatorii s-au adunat într-o asociație.

Publicitate

„Noi suntem cultivatori și știm exct ce are nevoie cultivatorul și atunci însoțim materialul săditor cu sfaturi, recomandări, cu exemple de bună practică pe care le avem în plantație. Se pot vedea exact eforturile care au fost depuse pentru a ajunge la nivelul acesta. Încheiem cu o formă de organizare care înseamnă Asociația Națională a Producătorilor de Goji Românesc și un centru de colectare pentru toate fructele produse de cei din asociație”, a mai declarat Adrian Nicolae.

La plantația de goji din Codlea a fost amenajată și o pepinieră cu butași din soiul goji Kronstadt. Micii cultivatori care sunt interesați să deschidă o plantație vin aici să cumpere butașii, pe care îi plantează în toamnă. Primele fructe le vor putea culege chiar anul viitor, dar producția va începe cu adevărat abia din anul doi.

Cei care vor să investească într-o astfel de plantație trebuie să scoată din buzunar între 15 și 18 mii de euro, pe un teren de un hectar, iar producția pe sezon poate ajunge până la șapte tone. Dacă ne gândim că prețul unui kilogram de goji este de 25-30 de lei, veniturile de pe urma unei plantații ar putea ajunge la 50.000 de euro anual.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes