Connect with us
Publicitate

Cultural

La Biserica Neagră din Braşov slujbele sunt oficiate şi de o femeie

Publicat

pe

În Biserica Neagră din Braşov, unul din locurile pe care probabil le-ai vizitat sau dacă nu, ar trebui, slujbele sunt oficiate şi de o femeie, după cum scrie mediafax.ro.

Publicitate

Adriana Florea a învins toate prejudecăţile şi obstacolele – inclusiv faptul că în limba română nu există un cuvânt pentru femeile-preot. A fost hirotonisită acum şase ani, o raritate pentru lumea religioasă din România.

foto: mediafax.ro via Aleph News

Adriana Florea a crescut într-o familie ortodoxă. A mers la şcoala germană din Mediaş, iar la 18 ani, a intrat în Biserica Evanghelică. A făcut Teologia la Sibiu, iar doi ani a studiat la Roma şi Munchen.

„Uneori, oamenii sunt puţin uimiţi să vadă, mai ales când nu cunosc, că există această posibilitate. Mai ales la căsătoriile mixte, partea neevanghelică din familie nu cunoaşte existenţa femeilor preot şi atunci sunt surpinşi la început”, spune ea.

Publicitate

Poate la fel de surprinzător e că în limba română nu există echivalentul feminin al cuvântului preot.

„Fiind femeie, doresc să mi se adreseze cu preoteasă, adică doamna preoteasă, doar că eu la început încercam să îi corectez pe oameni că nu vreau să existe confuzia că aş fi soţia preotului şi nu preot eu însămi şi prefer să mi se spună preot.”

Întrebată dacă s-a simţit vreodată discriminată, Adriana Florea răspunde: „Uneori da. În anumite cercuri ecumenice, deşi poate acolo ne aşteptam să existe toleranţă, am regăsit reticienţa de a fi tratată de anumiţi preoţi la acelaşi nivel ca şi ei.”

De înţeles, deci, şi reticenţa unora dintre credincioşi.

Ştefana Lapsanschi, turistă: „Sunt de religie ortodoxă, chiar nu am văzut niciodată şi e prima dată când aud. Dar nu ştiu cum s-ar potrivi în contextul Noului Testament, Vechiului Testament. În istorie nu s-a pus problema ca o femeie să facă aşa ceva.”

Publicitate

Ştefan Bota, turist: „Toţi luptăm pentru drepturi egale şi femeile, ştim că se luptă pentru chestia asta. E frumos din partea societăţii să ne vedem toţi ca şi persoane şi nu ca sexe opuse.”

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes