Connect with us
Publicitate

Economic

„Kronstadt”, primul soi de GOJI românesc, brevetat de un economist la Brașov

Publicat

pe

Publicitate

Adrian Nicolae, un economist din București, a decis în 2012 să cultive în Brașov un fruct exotic numit goji. Totul a început ca un hobby pentru Adrian, dorindu-și să investească într-un domeniul nou cum este agricultura, ca mai apoi în 2019 să dețină prima pepinieră bio de plante goji din România, scrie Wall-Street.ro

Originare din China, Fructele goji sunt de un roșu intens și deși au o dimensiune mică (1-2 cm lungime) sunt pline de semințe în interior. Fructele conțin numeroși antioxidanți, 11 minerale, 18 amino aicizi, 6 vitamine esențiale, dar și multi alți nutrienți. Proprietățile lor benefice sunt recunoscute încă din antichitate în China, ele fiind folosite într-o gamă largă de produse culinare de la supe, la sucuri, siropuri sau gemuri. Un kilogram de goji românesc costă 25 lei.

„KRONSTADT”, primul soi de goji românesc

Adrian a început cu o investiție inițială de 50.000 euro în plantația de goji din comuna Augustin, situată la 50 de km de Brașov, iar acum, opt ani mai târziu, cultivă primul goji românesc cerificat ecologic în localitatea Codlea, din judeţul Braşov, pe o suprafață de două hectare și jumătate.

Publicitate

În noua pepinieră certificată bio din localitatea Codlea, economistul a investit circa 130.000-140.000 euro. Întreținerea pentru o suprafață de două hectare și jumătate de fructe goji pe an ajunge la circa 2.000 euro.

„Ne-am mutat pepiniera din comuna Augustin în Codlea și datorită progresului pe care l-am realizat de-a lungul anilor. În noua pepinieră certificată bio în Codlea ne-am mărit și capacitatea de producție la 100.000 de plante”, spune Adrian Nicolae, producător de fructe goji sub brandul Goji Bio Braşov.

Între timp, acesta a brevetat și un soi omologat de goji românesc pe nume „KRONSTADT”, spunând că foarte curând urmează să dezvolte și al doilea soi în România.

Sprijin pentru producătorii români de goji

Producătorul vinde goji în mai multe hypermarketuri de lângă București sub brandul Goji Bio Brașov și își propune ca pe viitor să exporte fructul și în Italia, Spania și Franța.

În 2020 Adrian Nicolae a înființat și Asociația Națională a Producătorilor de Goji românesc, un suport pentru toți cultivatorii care au nevoie de o reprezentare sau de ajutor juridic în fața autorităților sau a instituțiilor care le facilitează accesul la fonduri europene.

De asemenea, Goji Bio Brasov deține și un centru de colectare unde toți producătorii din România livrează goji. Anul acesta au fost livrate trei tone și jumătate.

Sursa Wall-Street.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes