Economic
Kaufland vrea să contruiască un nou magazin în Brașov, pe fosta platformă IUS. Investiția este estimată la peste 5 milioane de euro

Retailerul german Kaufland a pornit demersurile birocratice pentru realizarea celui de-al patrulea magazin din muncipiul Brașov. Astfel, Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU) are pe ordinea de zi a ședinței următoare, din data de 6 aprilie 2021, o solicitare pentru analiza conceptului arhitectural al viitorului magazin, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat prin HCL 356/2018.
Investiția se va realiza pe un teren de circa 12.000 metri pătrați de pe fosta platformă industrială IUS (fosta fabrică de scule Brașov), zonă marginită de străzile Toamnei, Hărmanului, Zizinului și Brândușelor. Germanii au cumpărat terenul în 2019 de la austriecii de la Immofinanz. Conform Economica.net, Immofinanz deținea fosta platformă industrială IUS de circa 60.000 mp, pe care intenționa să dezvolte un proiect de retail Stop.Shop, la care a renunțat, în 2018, din cauza timpului prea mare necesar pentru obţinerea aprobărilor necesare.
Investiția medie într-un centru comercial Kaufland este de 2,1 milioane de euro, fără a lua în calcul costul terenului. Numărul mediu de angajați ai unui hipermarket Kaufland este de 150.
Un angajat Kaufland ce lucrează în magazinele sau depozitele retailerului german câştigă în medie, un venit brut lunar de 6.100 de lei (3.568 de lei net), potrivit reprezentanţilor companiei. Această sumă include nu doar salariul, ci şi sporuri, tichete de masă şi vouchere de vacanţă.
Kaufland România a raportat pentru anul 2019 o cifră de afaceri de aproape 2,4 miliarde euro și un profit net de 172 milioane euro. Contribuția directă în economia României a companiei Kaufland a fost de aproximativ 461 milioane de euro în 2019 (în termeni de valoare adăugată brută). Tot în 2019, germanii numărau 12.500 angajați în România.
Economic
Întârzierile din campania de vaccinare încep să se resimtă în turism. Transportul aerian de pasageri se redresează mult mai lent decât s-a prognozat

Transportul aerian pe plan global se va redresa mult mai lent decât se estima anterior, în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), deoarece întârzierile din campania de vaccinare şi „aversiunea faţă de risc” a Guvernelor încetinesc redeschiderea rutelor, a previzionat miercuri Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters, citată de Agerpres.
Traficul aerian global se va situa anul acesta la 43% faţă de nivelul de dinaintea crizei, faţă de o estimare de 51% luna trecută. De asemenea, IATA se aşteaptă ca pierderile din industria aviatică să ajungă la 47,7 miliarde de dolari în 2021, o îmbunătăţire faţă de anul trecut, când s-au situat la 126,4 miliarde de dolari. Dar IATA a avertizat că operatorii aerieni vor continua să aibă nevoie de sprijin guvernamental.
„Această criză este mai îndelungată şi mai profundă decât s-ar fi putut aştepta oricine”, a afirmat Willie Walsh, noul directorul general al IATA.
Creşteri ale transportului aerian sunt aşteptate anul acesta în Statele Unite şi China, în timp ce în Europa se va înregistra doar o treime din traficul aerian din 2019, previzionează IATA.
Veniturile industriei ar urma probabil să crească cu 23%, faţă de nivelul scăzut de anul trecut, de 231 miliarde de dolari, dar mult sub nivelul de 607 miliarde de dolari din 2019.
Cererea pentru transportul aerian de marfă va depăşi cu 13,1% cererea pentru transportul aerian de pasageri în 2021, conform datelor IATA.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.
Economic
Premium Porc, cu ferme și în județul Brașov, renunță să mai cumpere fermele celor de la Danbred, din cauza pestei porcine

Grupul danez Premium Porc, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România, cu zece ferme pe plan local în judeţele Brăila, Braşov, Constanţa, Olt, Sibiu şi Vrancea, a hotărât să renunţe la tranzacţia prin care urma să preia cinci ferme de la Danbred, grup de firme cu acţionariat româno-danez, din cauza virusului pestei porcine africane.
„Din păcate, am fost nevoiţi să regândim întregul nostru mod de lucru în România, inclusiv planul de investiţii pentru următoarea perioadă. Ne aflăm în această situaţie din cauza focarelor de pestă porcină africană, care ne-au afectat atât în mod direct, în două dintre fermele noastre, cât şi indirect, în special prin blocajele de mişcare cauzate de focarele din imediata apropiere a fermelor. În acest sens am decis, în acord cu proprietarii Danbred, să renunţăm la finalizarea tranzacţiei negociate şi anunţate”, au răspuns reprezentanţii Premium Porc.
În ianuarie 2020, compania daneză s-a confruntat pentru prima dată cu virusul pestei porcine africane, atunci când au depistat un caz în ferma Gulianca, din judeţul Brăila, şi circa 26.000 de porci au fost sacrificaţi.
Reprezentanţii Premium Porc susţin că impactul pestei porcine asupra companiei este considerabil şi consideră că este nevoie de măsuri rapide pentru ca epidemia să fie controlată, „pentru a putea da o şansă fermierilor de a produce local carnea de porc consumată de români”. Conform specialiştilor din piaţă, din 2017 până în prezent, pesta porcină africană a produs pagube de peste 2 mld. euro şi au fost ucişi peste 700.000 de porci.
Tranzacţia dintre cele două companii a fost anunţată la începutul lunii februarie de Consiliul Concurenței, care a spus atunci că Premium Pork Commercial SRL (companie care face parte din grupul Premium Porc) intenţionează să preia activităţile desfăşurate de Danbred Argeş SRL, Agroprod Benţa Nicu SRL, Agro Consulting Chiriac SRL şi Slobozia Food Production SRL în domeniul reproducţiei, îngrăşării şi vânzării porcinelor către abatoare. Cele patru firme au peste 100 de angajaţi, în total, potrivit datelor publice.
Activele ce urmau să ajungă în ograda Premium Porc constau într-o fermă de reproduceţie şi patru ferme de îngrăşare, iar acţionarii companiilor erau Marsuland Holding, Munkbro Holding, firme cu sediul în Danemarca, şi antreprenorii români Ion Ben?a ?i Ionel Chiriac. Ionel Chiriac spunea că şi-ar dori să se focuseze doar pe producţia vegetală, adică de cereale.
Grupul Premium Porc a avut în anul 2019 o cifră de afaceri de peste 91 milioane euro şi un număr de 475 de angajaţi. Capacitatea de producţie annuală a grupului danez este de peste 600.000 de capete de porci. Cel mai mare producător de carne de porc din România, grupul chinez Smithfield, creşte anual circa 1,3 milioane de capete de porci şi face peste 260 de milioane de euro, conform datelor publice.
Economic
Amenzi de peste 7 milioane de lei a aplicat ITM Braşov în 2020

Peste 300 de firme din judeţul Braşov au fost sancţionate anul trecut de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, iar alţi 118 angajatori au fost amendaţi pentru angajarea de mână de lucru la negru, valoarea totală a amenzilor aplicate ridicându-se la peste 7 milioane de lei, conform Raportului instituţiei, prezentat în şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural Braşov, potrivit Agerpres.
Potrivit unei informări transmisă de Instituţia Prefectului, în anul 2020 au fost controlaţi 2.315 angajatori, fiind sancţionaţi contravenţional 316 dintre aceştia.
Conform documentului citat, în aceeaşi perioadă, s-au efectuat 1.878 controale având ca obiectiv verificarea modului în care se respectă prevederile legale referitoare la munca nedeclarată.
„Pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii au fost sancţionaţi 102 angajatori, fiind identificate 510 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare. În total, au fost sancţionaţi 118 angajatori pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la munca nedeclarată, reprezentând 6% din totalul angajatorilor verificaţi, fiind aplicate în total 118 sancţiuni, şi anume: 82 amenzi contravenţionale în cuantum de 3.250.000 lei şi 36 avertismente scrise”, a precizat sursa citată.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 1.447 de controale la 1.286 de angajatori, iar pentru neregulile constatate inspectorii de muncă au aplicat 673 sancţiuni din care 210 amenzi, în valoare totală de 538.000 lei.
„În privinţa avizării dosarelor de cercetare a evenimentelor soldate cu incapacitate temporară de muncă şi cercetarea evenimentelor soldate cu decesul persoanei, evenimente colective, cu invaliditate evidentă şi/sau cu invaliditate confirmată, trebuie precizat că, având în vedere că în anul 2020 activitatea unităţilor economice s-a desfăşurat în condiţii de pandemie, a scăzut numărul de evenimente produse pe raza judeţului Braşov cu 27,89% faţă de anul 2019, înregistrându-se 442 evenimente faţă de 613 evenimente comunicate în anul 2019”, a mai precizat sursa citată.
Numărul de dosare de cercetare avizate de inspectorii de muncă în anul 2020 a fost de 435 faţă de 531 de dosare avizate în 2019.
„Totuşi, trebuie remarcat faptul că numărul de evenimente mortale, colective, cu invaliditate confirmată pentru care cercetarea este în sarcina inspectorilor de muncă, a crescut de la 32 evenimente în 2019 la 33 în 2020. În aceste condiţii, inspectorii de muncă au finalizat, în anul 2020, cercetarea a 30 evenimente mortale, colective, cu invaliditate confirmată faţă de 21 de dosare în anul 2019, cu menţiunea că 17 din aceste evenimente, respectiv 53,33%, au fost accidente mortale în afara muncii”, a subliniat sursa citată.
-
Utilacum 2 zile
În Braşov sunt locuri la vaccinare fără listă de aşteptare la Pfizer şi Moderna. Vezi unde te poţi imuniza
-
Socialacum 2 zile
Incidența scade la 3,77 în Brașov – Situația pe localități
-
Socialacum 3 zile
Incidența scade la 4,01 în Brașov – Situația pe localități
-
Culturalacum 2 zile
Brașovul în 35 de fotografii istorice – poze și ilustrații vechi
-
Socialacum 13 ore
VIDEO / Drum roman de aproape 2.000 de ani descoperit pe șantierul unui tronson al autostrăzii Brașov – Oradea
-
Socialacum 15 ore
Incidența scade la 3,64 în Brașov – Situația pe localități
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / Poliţiştii au intervenit în cazul unui bărbat care s-a urcat pe un panou publictar şi ameninţa că se sinucide
-
Socialacum 2 zile
Brașovul mai are puțin și scapă de restricțiile din weekend. Brașovenii se vor putea bucura de plimbări și după ora 20:00