Connect with us
Publicitate

Turism

Jurnaliștii de turism au desemnat Fundata drept destinația de vacanță numărul 1 din România. Ce alte recomandări a făcut Clubul Presei de Turism

Publicat

pe

Publicitate

Sate de o frumusețe rară, arii naturale încă bine protejate sau monumente istorice vechi de sute de ani. Acestea sunt doar o parte dintre atracțiile pe care românii, dar și străinii ar trebui să le viziteze, în acest an. Jurnaliștii din cadrul Clubului Presei de Turism au făcut o listă cu cele mai spectaculoase 10 destinații din România, care merită văzute, în 2023.

Pe primul loc în preferințele specialiștilor este comuna Fundata, din județul Brașov. Situată la cea mai mare altitudine din țara noastră, cu gospodării aflate chiar și la 1300-1400 de metri altitudine, dar și cu cel mai curat aer din România, Fundata atrage vizitatori din toate colțurile lumii.

Conform Clubului Presei de Turism, platforma brăneană înaltă pe care comuna își risipește cele puțin peste șapte sute de case îi asigură spațiul geografic de o frumusețe rară, cu pajiști, fânețe, păduri de molid și brad, cu panorame deosebite asupra Munților Bucegi, Leaota, Piatra Craiului și, atunci când e senin, până asupra Munților Făgăraș.

Comuna include trei sate – Fundata, Fundățica și Șirnea –, unul mai frumos ca altul. Aici s-a scris istoria, aici s-au pierdut primele vieți ale românilor care au luptat în Primul Război Mondial, pentru eliberarea satului de pe granița Imperiului Austro-Ungar cu România de atunci, unde oamenii trăiau în gospodării care se întindeau uneori și de o parte și de alta a graniței. Tot aici oamenii își continuă viața pastorală, tradițiile, religia, cu un trai bun și, mai ales, sănătos.

Publicitate

Dar comunitatea din Fundata a știut și cum să-și deschidă porțile turismului. Încet, încet, comuna a devenit una din destinațiile de top din județul Brașov și nu numai, pentru amatorii de turism montan, ecoturism, îmbinat cu agroturism sau turism rural. Toate presărate cu o intensă amprentă culturală, care se regăsește în valorificarea prin turism a celor câtorva obiective cultural-istorice, cum ar fi Monumentul Eroilor, Monumentul Istoric Biserica Ortodoxă Veche din Fundata (1843), Muzeul etnografic ”Nicolae Frunteș” din Șirnea, dar și a gastronomiei locale (aici, datorită florei specifice zonei înalte, laptele și produsele derivate, dar și carnea de oaie sau vită, au, se spune, un gust aparte), arhitecturii tradiționale (în care lemnul este principalul material de construcție folosit), obiceiurilor (Nedeia Munților, Focul lui Sumedru ș.a.).

Timpul nu s-a oprit în loc. Casele vechi, transformate în pensiuni sau mici muzee ori conservate ca atare de gospodarii locului, își păstrează încă identitatea printre hotelurile, vilele și pensiunile construite în ultimii douăzeci de ani, cu o arhitectură care nu păstrează neapărat tradiția, dar mențin un stil adaptat spațiului montan și răspund nevoilor unei clientele care solicită un confort ridicat. Drumurile comunei, puțin asfaltate, nu mai sunt de mult timp străbătute doar de cai și căruțe, ci locul lor a fost luat de mașini puternice, dar și de ATV-uri, motociclete sau biciclete, mai ales în week-end. Și asta deoarece oamenii locului și-au deschis porțile – și sufletul – celor dornici să investească în zonă, chiar dacă nu erau de-ai locului. Astfel că zona a cunoscut un avânt în ultimii ani, odată cu creșterea interesului pentru zonele rurale montane, iar pandemia generată de COVID a accentuat dorința oamenilor de a se apropia de natură în locuri puțin aglomerate, dar de o frumusețe amețitoare, cum este Fundata.

Prin acest proiect, Membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, vor să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse.

Iată lista completă a celor 10 destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2023:

  1. Comuna Fundata, județul Brașov.
  2. Bucovina
  3. Delta Dunării
  4. Sulina
  5. Gura Portiței, județul Tulcea
  6. Țara Hațegului
  7. Complexul Sturdza, Miclăușeni, județul Iași
  8. Șinca Veche, județul Brașov
  9. Țara Moților
  10. Stațiunea Durău, județul Neamț.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes