Connect with us
Publicitate

Cultural

Junii din Șcheii Brașovului primesc 28.500 de lei pentru a organiza „Jocul Strămoșesc”. Evenimentul va avea loc duminică, de Rusalii

Publicat

pe

Sute de brașoveni și turiști sunt așteptați de Rusalii la Crucea din Variște, aflată pe drumul spre Pietrele lui Solomon, pentru a asista la una dintre cele mai importante tradiții ale junilor din Șcheii Brașovului. „Jocul Strămoșesc” este un eveniment care se organizează anual în duminica de Rusalii, iar ediția din acest weekend are loc după ce tradiția a fost anulată timp de doi ani din cauza pandemiei.

Publicitate

Pentru această ediție, Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi a obținut o finanțare de 28.500 de lei de la bugetul municipiului. Suma a fost aprobată în cadrul ședinței de consiliu local care a avut loc joi, 9 iunie.

Evenimentul va începe la ora 10.00 la Crucea din Variște. Îmbrăcați în costume tradiționale, tinerii vor coborî în Piața Prundului acolo unde vor juca hora junilor. Pe lângă horă, flăcăii și domnițele vor juca și celelalte dansuri specifice acestui eveniment și anume brâul, breaza, ardeleana, sârba și braşoveanca.

Tradiția spune că tinerii necăsătoriți trebuie să scoată fetele la dans, de „jocul strămoșesc”. Fiecare june își alege din timp fata pe care are de gând să o invite la joc. În trecut acest gest semnifica faptul că flăcăii și-au ales viitoarea soție și că va urma nunta.

Publicitate

Pregătirile pentru eveniment încep din ajun atunci când fetele fac curăţenie și pregătesc costumele, iar flăcăii pun steagurile şi aduc brad din Poiana Braşov. Acesta trebuie să fie împodobit cu steguleţe colorate şi panglici, cu tricolorul şi steagul Junilor Tineri. Băieţii poartă în piept cocarde, cu panglici tricolore şi bănuţ de metal cu simbolul grupului. Și muzicanţii sunt aleşi cu grijă, pentru că ei trebuie să știe melodiile fiecărui joc în parte.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes