Connect with us
Publicitate

Social

Junii au marcat, de Buna Vestire, venirea primăverii prin obiceiul ieșirii cu surla

Publicitate

Publicat

pe

Sunetul surlei s-a putut auzi, joi, în Scheii Braşovului, zona centrului istoric al oraşului, Junii braşoveni marcând astfel, de sărbătoarea Bunei Vestiri, venirea primăverii.

Publicitate

Obiceiul ieşirii cu surla, de Buna Vestire, este primul eveniment din an din seria celor organizate de junii braşoveni şi este păstrat cu sfinţenie şi transmis din generaţie în generaţie.

„În ziua de 25 martie, de Buna Vestire, noi, junii, cântăm cu surla. (…) Surla este de o mare însemnătate pentru noi, pentru juni, deoarece vesteşte, practic, primăvara, şi în acelaşi timp începerea activităţilor noastre care vor urma în acest an. (…) Această surlă seamănă cu o trompetă, dar este un instrument arhaic, nu scoate sunete melodioase, ci nişte sunete deosebite, foarte apreciate de locuitorii din Şchei, care o consideră ca „sfânta surlă”. Pe vremuri, cu ajutorul acestui instrument, oamenii erau adunaţi la sfat sau pentru a-şi apăra cetatea”, a precizat preşedintele Uniunii Junilor, Constantin Chicuş.

Cu acelaşi prilej, mai mulţi copii au participat la un concurs de bătut toaca, la Biserica Sf. Nicolae din Schei, după terminarea slujbei religioase.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes