Connect with us
Publicitate

Social

ITM Braşov anunţă controale în domeniul sănătății și securității în muncă

Publicat

pe

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brașov vor efectua controale în vederea identificării neconformităților în domeniul securității și sănătății în muncă. Acțiunea derulată pe parcursul întregului an, se adresează angajatorilor din sectorul public și privat din mai multe sectoare de activitate ce au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate mare de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice. Acestea reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă, potrivit datelor oficiale. Ele afectează milioane de lucrători din întreaga Europă și presupun cheltuieli de miliarde de euro din partea angajatorilor.

„Afecțiunile musculo-scheletice afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare. În această categorie se încadrează orice leziune sau afecțiune a articulațiilor sau a altor țesuturi. Problemele de sănătate pot varia de la dureri și disconforturi minore până la afecțiuni mai grave, care necesită repaus sau tratament medical. În situații cronice, se poate ajunge chiar la infirmitate și la necesitatea de a abandona activitatea profesională. Majoritatea afecțiunilor musculo-scheletice profesionale se dezvoltă în timp.

De regulă, aceste afecțiuni nu au o cauză unică, ci sunt provocate de diverși factori care acționează combinat, principalele cauze ale acestora fiind: manipularea maselor, în special când este însoțită de mișcări de aplecare și răsucire; mișcările repetitive sau energice;  pozițiile incomode și statice; vibrațiile, iluminatul insuficient sau mediile de lucru friguroase; munca accelerată; șederea sau statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeași poziție.

În ultimul timp, cercetătorii au depistat tot mai multe dovezi care stabilesc o corelație între afecțiunile musculo-scheletice și factorii de risc psihosociali (în special în combinație cu riscurile fizice), cum ar fi: munca solicitantă sau gradul scăzut de autonomie; nivelul scăzut de satisfacție în muncă”, se arată într-un comunicat ITM Brașov.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes