Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Istoricul braşovean Marius Oprea le-a înmânat Premiul de excelență „Cristian Săileanu” liderilor Asociației 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu și Dănuț Iacob

Publicat

pe

O emoționantă întâlnire, o plăcută revedere, a avut loc zilele trecute la sediul Asociației 15 Noiembrie 1987 Brașov. Istoricul brașovean Marius Oprea a venit cu un mesaj și cu un premiu simbolic.

Publicitate

Vorbim despre premiul de excelență, Premiul „Cristian Săileanu”, acordat conducătorilor Asociației, președintele Marius Boeriu și vicepreședintele Dănuț Iacob, pentru activitatea lor continuă în cadrul organizației, pentru intransigența și curajul lor în raport cu puterea, înainte și după anul de referință 1989. Premiul poartă numele opozantului anticomunist Cristian Săileanu, expulzat din România în 1981, după 10 luni de arest în beciurile Securității din Calea Rahovei. Profesor de limba engleză la mai multe colegii din Statele Unite ale Americii, profesorul Săileanu a decis să instituie premiul care-i poată numele și să îl acorde anual, începînd din 2022. Nu este întâmplător, după cu se vede, faptul că Marius Boeriu și Dănuț Iacob deschid un drum nou, al conștiinței românești adevărate, un drum pe care an de an vor păși alți și alți oameni speciali, deosebiți, cu care România se poate mândri oriunde în lumea largă.

Premiul a fost înmânat de Marius Oprea, cel care a rostit și discursul de „laudatio” pentru cei doi brașoveni ai noștri.

Gazdă a evenimentului, alături de toți ceilalți colegi ai săi, vicepreședintele Dănuț Iacob a mărturisit, vizibil emoționat: „Într-adevăr, este un moment aparte. Faptul că un român, un anticomunist, care a suferit ca și noi în timpul regimului totalitar, s-a gândit la noi, la mine și la Marius, nu face decât să ne bucure. Credeți-mă, nu este ușor să ai grijă de o Asociație cu așa greutate și însemnătate istorică, așa cum este Asociația 15 Noiembrie 1987. O Asociație care are misiunea ei, departe de orice interes politic. Când spui 15 Noiembrie 1987 spui Brașov, spui România și generațiile de acum, dar și cele viitoare consider că au datoria să ducă mai departe spiritul și mesajul de libertate pe care noi l-am tras atunci în ’87. Vreau să-i mulțumesc lui Marius Oprea, din nou, și cu această ocazie pentru tot ce a făcut și, sunt sigur, tot ce va face în continuare pentru noi, cei de la 15 Noiembrie. Din păcate, Marius Boeriu nu a putut să fie prezent la întâlnirea noastră, însă m-a rugat să le transmit lui Marius, aici de față, și domnului Cristian Săileanu cuvinte de apreciere și toate gândurile sale bune”.

Publicitate

„Născut în 26 ianuarie 1947 la București, Cristian Săileanu este un aventurier pur-sînge, dar și un savant, specialist în anglistică, fost profesor de engleză la Houston University din SUA. Acum e pensionar și trăiește în Corfu, unde invită în vacanță pe banii lui artiști și scriitori români, în fiecare vară (l-au vizitat pînă acum cîteva zeci). M-a invitat anul trecut și pe mine și așa s-a născut o mare prietenie între noi. Nu pot să spun aici (altfel, ar trebui să scriu o carte despre el), decît că ar merita să fie președintele României, deși nu cred că și-ar dori vreodată: are o generozitate înnăscută, e un autentic dizident anticomunist (a ajuns în State fiind expulzat din România la începutul anilor ’80).

A scris înspăimântător de mult și de bine: mai multe romane, piese de teatru, iar atunci când i s-au născut cei șase nepoți, a scris și basme pentru copii. L-a tradus pe Caragiale în engleză, acum îl traduce pe Sadoveanu și e autorul celui mai mare dicționar frazeologic (de idiomuri) englez-român. E totuși «cool», nu și-a pierdut nicio fărmâmă din umorul și aerul de «băiat de cartier» din București. Așa s-a hotărât să acorde premiul care-i poartă numele, pentru rezistența anticomunistă (mai decernează anual și un premiu literar), altor «doi băieți de cartier», din Brașov, liderii Asociației 15 Noiembrie, Marius Boeriu și Dănuț Iacob, care primesc premiul de excelență «Cristian Săileanu», pentru activitatea lor în cadrul Asociației, pentru intransigența și curajul lor în raport cu puterea, înainte și după 1989. Cristian Săileanu n-a uitat cele 10 luni de arest în beciurile Securității, din Calea Rahovei și a decis să acorde în acest an (la prima ediție a premiului care-i poartă numele) cei 1.500 de euro celor doi brașoveni, care au «încălzit» și ei celulele de acolo, în urma lui, după protestele din 15 noiembrie 1987, la care au participat.

Să nu cumva să credeți că Săileanu e vreun milionar excentric, e doar un bunic, pensionar, cum vreți să-i spuneți, care-și împarte, iată, pensia pe luna iunie 2022 cu liderii Asociației 15 Noiembrie – pe care nu-i cunoaște, decât din poveștile mele. Spuneți, nu-i așa că ar merita să fie președinte? Pentru mine, chiar e. Al unei Românii ideale, condusă de oameni cu suflet de poet.

Născut într-o familie de «dușmani ai poporului», luptător de premii la nevoie, gang-banger la alegere, MA în limba engleză (doar Dumnezeu știe cum), căsătorie, tată, profesor suplinitor de student engleză către român, dizident prin convingere, dar mai ales accidental, antrenor de box, emigrant în Texas, profesor de engleza în licee, profesor de engleză la Houston U, emigrant în California, profesor de limba română pentru spionii americani la Limba Apărării Institut (6 volume din programele de învățare a limbii române), profesor de liceu engleză la un HS din California, (4 volume manual ESL), divorțat, recăsătorit, de 6 ori bunic, pensionar, emigrant în Grecia și Spania, unde locuiește acum. Trăiește și scrie, și scrie și scrie…” a spus în discrusul său Am reținut din discursul istoricul Marius Oprea.

Cristian Saileanu este traducătorul unic al lucrărilor lui Ion Luca Caragiale în limba engleză, multe dintre ele găsite ca ebook-uri Amazon Kindle.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes