Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Istoria serelor de la Codlea. De la grădinari ai Casei regale de Hohenzollern la decădere şi faliment

Publicat

pe

Publicitate

Înființată între 1967 și 1969, Sere Codlea a fost societatea care a făcut cunoscut orașul brașovean în întreaga țară și chiar peste hotare. Nouă milioane de flori plecau de aici la export în fiecare an.

La jumătatea secolului al XIX-lea, sașii din Codlea au decis să construiască mai multe sere, unde să cultive flori tot timpul anului, după modelul olandezilor. Pentru că la Codlea este foarte frig pe durata iernii, serele erau pe jumătate îngropate în pământ. Așa au ajuns sașii din Codlea primii grădinari ai Casei regale de Hohenzollern, transmite adevarul.ro.

Ceva mai bine de un secol mai târziu, în orașul brașovean a luat ființă compania Sere Codlea. Aceasta s-a înființat între 1967 și 1969, prin expropierea sașilor care dețineau terenurile și serele.

Mai târziu, după 1989, locurile în care sașii cultivaseră pământul aveau să fie abandonate, dar regimul comunist a reușit să facă Sere Codlea cu adevărat înfloritoare. În anul 1980, Sere Codlea era atât de cunoscută, încât localitatea a ajuns să fie denumită Orașul Florilor.

Publicitate

În ultimul deceniu de dictatură, la Sere Codlea munceau peste 1.200 de oameni și societatea producea zeci de mii de flori pe zi și sute de tone de legume de seră, zilnic.

S-a ajuns ca Sere Codlea să exporte 9 milioane de flori pe an, ceea ce aducea venituri frumușele în valută, într-o perioadă în care Nicolae Ceaușescu începuse să plătească datoria externă a României.

Societatea a prosperat chiar și după Revoluție, astfel că s-a ajuns ca, în 2005, Sere Codlea să dețină 60 de hectare de sere și 200 de hectare de teren arabil. Firma fusese privatizată, însă, în anul 2000, când a fost cumpărată de Maria Schutz, patroana firmei Agro 2001 Dolj.

Privatizarea a însemnat, însă, declinul și, în scurt timp, falimentul societății. Producția a scăzut în fiecare an, iar patroana a început să vândă la fier vechi activele, în ciuda angajamentului luat la preluarea societății. Potrivit contractului, noua proprietară ar fi trebuit să facă mai multe investiții, însă Maria Schutz nu a respectat termenii și a prejudiciat Statul Român cu milioane de euro.

În toamna acestui an, după mai bine de 7 ani de procese, fosta patroană a serelor codlene a fost condamnată definitiv la 10 ani de închisoare, pentru devalizarea societății din Codlea și a serelor din Oradea.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes