Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Istoria orgilor din Biserica Neagră. Cum au fost înlocuite şi cum s-a ajuns la cea de acum, care are aproape 4.000 de tuburi

Publicat

pe

Biserica Neagră a avut în cei peste 600 de ani de la ridicarea lăcașului de cult mai multe orgi instalate în diferite părți ale Bisericii. Prima orgă este atestată într-o relatare din anul 1499: „o orgă cum nu am mai văzut și auzit” (scrisoare a umanistului Magister Valentin Kraus din Braşov datată 24.12.1499 către Konrad Celtes din Viena)

În iulie 1594 orga din Biserica Neagră se înlocuieşte cu alta, transmite Organ Nights pe pagina de Facebook.

Un alt instrument amplasat pe peretele absidei se ridică în anul 1664. „în 31 mai, în Duminica de Rusalii se cântă pentru prima oară la orga deasupra sacristiei”

Marcus Fronius a relatat pierderile suferite în incediul din aprilie 1689 prin cuvintele: „am pierdut orga care mormăia atât de frumos şi un positiv care suna bine” (wir verloren das lieblich brummende Orgelwerk und ein wohlklingendes Positiv)

Publicitate

În urma incendiului constructorul Johannes Vest din Sibiu a refăcut un instrument, care a inclus şi resturi din vechea orgă. În anul 1692 cronica relatează : „La 22 martie noua orgă, cu toate că încă nu era gata, a cântat totuşi împreună cu mulţimea. El a lucrat la ea aproape un an întreg, căci la 7 aprilie foalele şi celelalte lucruri care ţin de orgă, confecţionate la Sibiu, au fost aduse la Braşov.

În anul 1728 Cantorul Johannes Rauss l-a convins pe Croner (blănar) să dăruiască Bisericii Negre positivul său, care va fi inaugurat în 15 mai pe tribuna de sud , diametral opus cu orga deasupra sacristiei.

În anul 1778 Presbiteriul constată că orga mare din Biserica Neagră a suferit numeroase defecte în ultimii ani şi lucrarea de refacere îi este încrediinţată lui Johann Prause (din Silezia prusacă), care repară orga mare în anul 1779. Această reparaţie a rezistat 28 de ani, fiindcă următoarea reparaţie este cerută de parohie în anul 1808.

Între anii 1820-1835 se poartă tratative multiple cu diferiţi constructori de orgă pentru a repara vechea orgă sau pentru a construi o orgă nouă. Printre constructorii care au trimis planuri şi proiecte au fost P.G.Schneider, Samuel Maetz, Jakob Deutschmann din Viena şi Fraţii Serassi din Bergamo.

În septembrie 1835 s-a semnat contractul cu Carl August Buchholz din Berlin, care a construit cel mai mare instrument al său, cu 4 manuale, pedalier şi 63 de registre.

Din poza alăturată vedem, cum Buchholz a folosit întreg spațiul disponibil pe balconul de vest al Bisericii. Instrumentul nu putea fi nici mai înalt, nici mai lat, nici mai adânc – este maximul posibil al spațiului și totuși instrumentul nu pare înghesuit. În interiorul său se pot efectua lucrări de mentenanță, acordaj și intonație fiind destul spațiu de manevră.

Orga Buchholz a fost construită în anul 1839 de Carl August Buchholz. Instrumentul nu a fost modificat absolut deloc, astfel că sunetul este unul de excepţie. Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate şi sunt încă originale. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă.

Orga are nu mai puţin de 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, patru manuale şi un pedalier. Cel mai mare tub are nouă metri, cel mai mic tub are doi metri. Orga mecanică Buchholz, din Biserica Neagră, este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei şi este unică.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes