Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Istoria din centrul Brașovului, vandalizată continuu. Tăblițe cu numele purtate de străzi de-a lungul timpului, mâzgălite şi acoperite cu abţibilduri

Publicat

pe

Publicitate

Câteva zeci de tăblițe din Centrul Istoric al Brașovului arată denumirile purtate de străzi în timp. Unele dintre plăcuțe au fost vandalizate, deși turiștii și chiar brașovenii le admiră.

În urmă cu 8 ani, în Centrul Istoric al Brașovului au început să apară mai multe plăcuțe cu denumirile pe care le-au purtat străzile de-a lungul timpului. Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității (AIDC) Brașov a reușit să convingă primăria să monteze aceste plăcuțe.

Așa cum se cunoaște, până în 1918, Brașovul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Cele mai multe dintre străzile din Centrul Istoric și-au păstrat denumirile săsești ori le-au reluat, după Revoluția din 22 Decembrie 1989. În epoca interbelică, multe au căpătat denumiri românești, iar în perioada comunistă numele străzilor s-au schimbat din nou.

Plecând de la unele modificări făcute în perioada post-comunistă, Asociaţiile Civice Stradale constituite în Centrul Istoric au propus să fie instalate plăcuţe cu istoricul denumirii străzilor. Au început astfel să apară aceste tăblițe, din care localnicii și turiștii pot afla o fărâmă din istoria orașului, transmite adevarul.ro.

Publicitate

„Primele denumiri de străzi sunt cele germane, ale sașilor, în zona de Cetate. După aceea a venit o perioadă austro-ungară, a fost perioada interbelică, după care a venit cea comunistă, cu influența rusă a lui Stalin și, în sfârșit, a venit și administrația românească, în anii moderni”, a povestit Cristina Kreoșteanu, unul din inițiatorii proiectului de instalare a tăblițelor,

Numeroși brașoveni sau turiști au zăbovit preț de câteva secunde în fața plăcuțelor pe care sunt scrise denumirile purtate de străzi. În timp, însă, unele au fost fie mâzgălite, fie acoperite de anunțuri, astfel că ele trebuie protejate.

„Singura soluție – din ce-am văzut și la alte orașe – este curățarea lor periodică. Dar, pentru aceasta, ar trebui să luăm legătura cu un ONG – cum este Fundația Monumentelor Istorice – să facă monitorizarea permanentă și să vadă care sunt vandalizate, iar un alt ONG să asigure curățarea lor periodică, de exemplu o dată pe lună”, a mai spus Cristina Kreoșteanu.

La Brașov mai există și alt fel de tăblițe deosebite. Este vorba despre cele bilingve sau trilingve. În Centrul Istoric sunt mai multe plăcuțe în română și germană, ca urmare a faptului că zona a fost locuită de sași. În alte părți din oraș există și plăcuțe inscripționate și în limba maghiară, ca urmare a faptului că este vorba de o zonă locuită tradițional de maghiari.

Proiectul tăblițelor pe care apar numele străzilor purtate de-a lungul timpului a fost în valoare de 2.400 de euro, dar valoarea lui este mult mai mare, prin paginile de istorie pe care le deschide celor curioși care văd tăblițele și vor să afle mai multe despre Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes