Connect with us
Publicitate

Cultural

Istoria Băncii Naționale a României poate fi aflată în cadrul unei expoziții amenajată în fața Primăriei Brașov

Publicat

pe

Publicitate

Banca Națională a României – Agenția Brașov, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov, organizează, începând de astăzi, expoziția în aer liber ,,Banca Națională a României – tradiție și actualitate’’, proiect cultural ce susține demersurile constante ale instituției de informare a publicului larg cu privire la rolul și funcțiile băncii centrale.

Organizată pe Promenada Bd. Eroilor, vizavi de clădirea Modarom, expoziția este deschisă tuturor. Publicul va putea afla astfel informații despre istoria Băncii Naționale a României – a șaisprezecea bancă centrală din lume din perspectivă cronologică, înființată în anul 1880, despre fondatorul instituției, Eugeniu Carada, despre originea monedei naționale, dar și detalii despre principalele atribuții și obiectivul fundamental al BNR – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

O secțiune aparte este dedicată sediului central, care funcționează în două clădiri monumentale – Palatul Vechi și Palatul Nou – amplasate în Centrul Vechi al Bucureștiului, precum și dezvoltării rețelei teritoriale a BNR, compusă în prezent din 6 sucursale regionale și 13 agenții, care funcționează în clădiri de patrimoniu, restaurate în ultimii ani. Biblioteca și Muzeul BNR, dar și rolul instituției în context european, ca parte a Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), sunt, de asemenea, ilustrate.

Găzduită până în acest moment de București, Cluj-Napoca, Baia Mare și Oradea, expoziția urmează să fie prezentă în toate orașele care au sucursale și agenții BNR, după un program ce va fi anunțat ulterior.

Publicitate

Înfiinţarea Băncii Naţionale în 1880 a reprezentat un moment important atât în seria reformelor de modernizare a societăţii româneşti, cât şi în afirmarea internaţională a statului român, a cărui independenţă fusese de curând recunoscută în Europa.

După o jumătate de secol de la apariţia primului proiect de înfiinţare a unei bănci naţionale, la 17/29 aprilie 1880, a fost publicată în „Monitorul Oficial”, nr. 90, Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scompt şi circulaţiune, prin care Banca Naţională era înfiinţată ca societate anonimă, cu un capital românesc de 30.000.000 lei şi avea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Statul deținea o treime din acțiuni, iar restul de două treimi aparțineau particularilor. Operațiunile propriu-zise ale BNR au început la 1 decembrie 1880, iar primele sucursale s-au deschis la Iași, Galați, Brăila și Craiova în 1881.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes