Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Işlerul, prăjitura „marcă înregistrată” care poate fi savurată în restaurantele din centrul Braşovului

Publicat

pe

Un desert aparent simplu, dar extrem de delicios a devenit vedetă în Brașov. Tradiționalul ișler poate fi regăsit în 15 restaurante, brutării și cafenele din oraș în tot felul de forme și dimensiuni. Rețeta de bază rămâne aceeași, însă prăjitura este interpretată și prezentată diferit în fiecare locație în parte. Gustul copilăriei însă se regăsește în toate variantele.

Publicitate

La prima impresie, doi biscuiți lipiți cu o cremă de ciocolată este un dulce aparent banal. Însă în spatele ișlerului stau rețete vechi de sute de ani, dar și foarte multă muncă. Bucătarii unui restaurant din centrul Brașovului pregătesc desertul cu o zi înainte ca acesta să fie servit clienților. Aluatul, crema de ciocolată și glazura trebuie să stea la rece înainte ca ișlerul să fie asamblat.

„Nu uităm de nuca prăjită în prealabil, combinată cu zahăr, cu arome de vanilie, de rom. Apoi crema cu care practic lipim cele două bucăți este cremă fină de ciocolată și să nu uităm glazura, la fel, o glazură fină de ciocolată”, spune Dorina Munteanu, reprezentantul restaurantului.

Prăjitura tradițională transilvăneană are origini austro-ungare, dar rețetele au fost adaptate și îmbunătățite în timp. Scopul creării unui desert unic la nivelul Breselei Cârciumarilor din Brașov este de a promova fiecare local care s-a înscris în campanie. Turiștii pot să facă chiar și turul restaurantelor, brutăriilor și cafenelelor care servesc ișler.

Publicitate

Ișlerul a fost promovat pentru prima dată în Brașov, în urmă cu doi ani. În unele localuri desertul a rămas în meniu și în ziua de azi. La un alt restaurant din centrul orașului clienții cumpără zeci astfel de prăjituri zilnic.

„Ișlerul a rămas la noi în meniu ca un desert emblemă. Noi îl facem după o rețetă a unei vecine, din copilăria mea, care era pasionată de dulciuri. Este un ișler clasic, cu glazură de ciocolată. Este deja o emblemă a Breslei Cârciumarilor”, spune Antonela Panţuru, proprietarul restaurantului.

Timp de două săptămâni, iubitorii de dulce vor putea savura ișlerul în 15 locații din Brașov. Dacă cererea va fi mare, atunci inițiatorii campaniei se gândesc chiar să prelungească perioada în care desertul se va regăsi în oraș.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes