Economic
Ion Țiriac pregătește sute de apartamente în Brașov, pe terenul unde voia să facă un mall

Omul de afaceri Ion Țiriac pregătește depunerea actelor de autorizare pentru construcția a două ansambluri rezidențiale, cu câteva sute de apartamente fiecare, în Brașov și Timișoara, pe terenuri pe care înainte de criza imobiliară din 2008 intenționa să facă mall-uri.
„Este începutul unei era a Țiriac Imobiliare, care o să se desfășoare în următorii ani începând cu Bucureștiul și continuând cu Timișoara, Brașov și alte localități mai mici. După 32 de ani, România încă este foarte în urmă cu ceea ce înseamnă imobiliare moderne. Adică un kilowatt în minus la energie, un sistem de deplasare în imobil mai ușor decât în cele făcute acum 20 de ani.“, a declarat Ion Țiriac la lansarea oficială a clădirii sale de birouri Țiriac Tower din zona Pieței Victoriei din București, o investiție de 40 de milioane de euro.
Următorul proiect al diviziei Țiriac Imobiliare va fi realizat la Brașov pe terenul de circa 2,5 hectare al fostei fabrici Lemexim (fostă fabrică de mobilă) de pe strada Hărmanului. Înainte de criza imobiliară din 2008, Țiriac, alături de grupul spaniol Riofisa, planificase investiții de 150 de milioane d euro în realizarea unui mall și a unui cartier rezidențial, însă planurile inițiale au fost abandonate. Terenul a fost cumpărat în 2007 de la fostul patron FC Brașov, Ioan Niculae, pentru suma 8,1 milioane de euro.
“Noi începem să depunem autorizația de construcție pentru ambele proiecte anul acesta. Vom construi în funcție de cât ne dau voie primăriile și piața. Depinde foarte mult de normele urbanistice și ce acceptă primăria. Explorăm să vedem ce putem construi, dar e vorba de sute de apartamente”, a declarat Petru Văduva, CEO Țiriac Holding.
Oficialii companiei se așteaptă ca autorizația de construcție pentru cartierul rezidențial din Brașov să fie obținută anul viitor, iar cea pentru proiectul de la Timișoara, peste doi ani.
Întrebat de ce nu au fost demarate mai devreme investițiile în rezidențial, pe fondul cererii crescute de locuințe în ultimii doi ani, Petru Văduva spune că Țiriac Imobiliare avea deja două proiecte de circa 100 de milioane în derulare, este vorba două proiecte în București, Țiriac Tower și a doua fază din Stejarii, și că dezvoltă proiecte targetate.

Parte din platforma Lemexim în 2010
„ Proiectele se vor adresa segmentului de piață mid-high. Anul acesta depunem actele pentru autorizații de construire pentru ambele proiecte. Numărul de locuințe va fi stabilit după aprobarea indicatorilor urbanistici, dar va fi de ordinul sutelor în fiecare proiect. Dacă rămân foarte mari costurile de construcție și puterea de cumpărare nu se ajustează, atunci cererea va fi mult mai mică. Nu putem construi un proiect neprofitabil. Credem că într-un an și jumătate vom obține autorizația de la Brașov și în maxim doi ani și la Timișoara, deci am putea începe în 2023-2024“, a declarat Petru Văduva, CEO-ul Țiriac Holding.
Parcul IUS-Lubrifin-Lemexim, tot mai departe

Randare parc IUS-Lubrifin-Lemexim
Anunțul lui Ion Țiriac vine însă cu vești proaste pentru primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, care în campania electorală milita pentru un mega parc pe terenurile fostelor platforme IUS-Lubrifin-Lemexim. În afară de blocurile anunțate de Țiriac, mai mulți investitori imobiliari și-au manifestat intenația de a construi pe terenurile care se doreau a fi parc, printre care și Kaufland, care anul trecut a încercat să obțină o autorizație de construire pentru un magazin pe terenul fostei platforme IUS.
Ion Țiriac: Prețurile în imobiliare nu vor scădea. 20 de ani de acum încolo investițiile imobiliare sunt promițătoare
Ion Țiriac a mai declarat în cadrul conferinței de presă că Europa nu o să aibă niciodată prețuri atât de mici la locuințe ca cele din România, drept urmare crede că încă 20 de ani, imobiliarele în România pot să fie o investiție foarte promițătoare.
Mai mult, acesta spune că, în România, prețurile sunt încă foarte mici în comparație cu restul Europei, iar pe termen lung, prețurile din imobiliară nu au cum să scadă, ținând cont că în ultimii 30 de ani evoluția prețurilor a fost una inflaționistă.
„Întotdeauna va exista o inflație și un cost al vieții. În ultimii 32 de ani eu nu am văzut nicio stagnare (istorică – n.r.) a prețurilor. Dar Europa n-o să aibă niciodată prețuri atât de ieftine cât sunt în România. Prețurile aici încă sunt mici. Încă. E adevărat, raportat la cum erau acum 3-4 ani, este o obscenitate cu cât au crescut.
Cât despre investiții, eu cred că încă 20 de ani, imobiliarele din România pot să fie o investiție foarte promițătoare”, a spus omul de afaceri.
-
Evenimentacum 3 zile
Accident cu trei victime pe bulevardul Griviţei, în giratoriul de la Dedeman
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Incident şocant. Un cioban a ajuns la spitalul din Braşov după ce a fost atacat de urs
-
Evenimentacum 17 ore
Scandal în miez de noapte pe strada Republicii din Brașov. Un tânăr de 19 ani a agresat un bărbat cu trei ani mai mare decât el
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO / Tragedie pe Calea Feldioarei, în Braşov. Un bărbat mort după ce a intrat cu maşina într-un TIR parcat
-
Evenimentacum 3 zile
Amendă de 5.000 de lei pentru un bărbat care transporta lemn în mod ilegal. Polițiștii brașoveni au și confiscat încărcătura
-
Socialacum 19 ore
Pe DN 1, Braşov – Ploieşti, va fi construită o turbogirație într-o intersecţie foarte periculoasă de la Câmpina
-
Evenimentacum 23 de ore
Ploile vor pune stăpânire pe județul Brașov. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. În alte 9 județe există o atenționare cod portocaliu
-
Evenimentacum 13 ore
Un bărbat din Brașov își caută iubita care a dispărut în urmă cu 4 zile. El a cerut ajutorul poliției pentru găsirea femeii