Connect with us
Publicitate

Economic

Iohannis a promulgat legea care reglementează bacşişul. Va fi de de maxim 15% din valoarea consumaţiei

Publicat

pe

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal. Proiectul a fost inițiat în 2019 de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Este vorba desprelegea care reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal.

Camera Deputaților a aprobat legea pe 13 decembrie, cu 189 de voturi „pentru”, 34 „contra” și 47 de abțineri.

Publicitate

Potrivit raportului comisiilor de industrii și buget finanțe, proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului. Astfel, bacşişul se defineşte ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Conform unui amendament operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Proiectul a fost inițiat în 2019 de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes