Connect with us
Publicitate

Turism

Invitaţie la ecoturism: Satul Criţ, o oază de natură la doar câţiva kilometri de Braşov

Publicat

pe

Turiști din toată lumea vin să experimenteze viața la țară în România. Din fericire, la acest capitol stăm destul de bine, iar zona unde au trăit sașii este de multe ori un exemplu ideal. Aici se găsesc o serie de sate parcă încremenite în timp, iar Criț (Kreuz) este unul dintre cele unde viața renaște.

Publicitate

La o aruncătură de băț de drumul ce leagă Brașovul de Sighișoara, satul Criț înseamnă o întoarcere în timp, o adevărată carte de istorie a sașilor din Transilvania. Odată ajunși aici puteți să explorați drumurile de țară ale micului sat, să admirați arhitectura frumoasă a caselor sau să vă bucurați de o plimbare cu căruța printre dealurile din jur.

Biserica evanghelică, cu ziduri înalte și turnuri masive, a fost construită pe deal în secolul al XIII-lea. Interiorul auster adăpostește o valoroasă orgă barocă alcătuită din 1.450 de tuburi.

Lăsând în urmă istoria, ne putem îndrepta atenția spre prezent, mai precis, către meșteșugarii autohtoni. Sunt foarte puține locurile în țară unde s-a păstrat tradiția transformării lemnului în cărbune. Lângă Criț, la marginea pădurii, în fiecare primăvară puteți vedea la lucru o familie de cărbunari. Tot aici trăiește un apicultor care vă poate arăta și explica activitatea tumultuoasă a albinelor. Nu e chiar un simplu apicultor, dacă printre clienții săi se numără și Prințul Charles.

Publicitate

Amatorii de sport se pot bucura de unul dintre primele trasee de cicloturism din România. Traseul de 10 km pornește din Criț, stăbate pădurea seculară și ajunge până în Meșendorf, un alt sat săsesc cu o splendidă biserică fortificată.

După atâtea drumuri, e timpul pentru odihnă la Casa cu Zorele, una dintre cele mai frumoase pensiuni din țară. Aici vă întâmpină Mihaela, o fostă directoare de bancă din Brașov, și soțul ei, Tibi, inginer în aeronautică. Ambii au decis să-și schimbe viața imediat ce au văzut vechea casă săsească pe care au renovat-o, respectând până la cele mai mici detalii tradiția și arhitectura sașilor. Imediat ce treci de porțile mari din lemn ți se pare că o mașină a timpului te-a aruncat înapoi cu sute de ani. În camere, mobila este pictată în stilul săsesc, iar preparatele Mihaelei sunt foarte gustoase.

Dacă mai toţi dintre cei care ajung în Criţ vor să viziteze biserica evanghelică, nu acelaşi lucru se poate spune despre mica biserică ortodoxă localizată pe drumul care duce spre Meşendorf. Încă activă, biserica este înconjurată de un cimitir cu pietre funerare vechi, fiind vizitată aproape doar de cei care iau parte la serviciul religios din sat. Pentru un apus perfect tot ce trebuie să faci este să laşi micul cimitir în urma ta şi să urci delaul de pe care vei putea admira satul încremenit în timp, relatează natgeo.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes