Economic
Invitați de seamă la a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi. Consilierul pentru climă la Casa Albă vine la Brașov

Au mai rămas câteva zile până la startul celei de-a doua ediții a Forumului Orașelor Verzi. Luni, 5 septembrie, începând cu ora 9.00 evenimentul va debuta cu o conferință care va fi deschisă de primarul Brașovului, Allen Coliban și la care vor lua parte Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, ES. Marjut Akola, Ambasadorul Finlandei în Romania, adjunctul misiunii Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii în Romania, Tanya Collingridge, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma, și Președintele Asociației Administratorilor Publici din Romania, Marian Florea.
De departe, cel mai așteptat invitat este Jerome Foster, consilierul pentru climă la Casa Albă în cadrul Consiliului Consultativ al președintelui Biden privind justiția de mediu, activist pentru justiție ecologică și dezvoltator de tehnologii emergente. La cei 20 de ani ai săi, este cel mai tânăr membru al Consiliului Consultativ pentru Justiția de Mediu de la Casa Albă și va avea un discurs special în cea de-a doua parte a zilei, după pauza de prânz, și va participa la dezbaterea despre accelerarea tranziției de la gaz, petrol și cărbune la energiile regenerabile, în a doua zi.
Temele alese pentru celelalte două zile de conferință sunt Puterea resurselor regenerabile și Puterea comunității. Experții și speakerii prezenți vor vorbi despre soluții „verzi“, politici publice, trenduri, vor prezenta studii de caz despre orașele care au rezultate remarcabile în implementarea politicilor de sustenabilitate de mediu sau vor prezenta oportunități de finanțare prin programe de finanțare guvernamentale, europene, granturi, soluții de parteneriat public-privat aplicabile autorităților publice locale.
Una dintre noutățile absolute față de ediția de anul trecut în structura conferinței sunt atelierele practice destinate funcționarilor publici, în care aceștia vor putea învăța despre construirea unui plan de mobilitate, conceperea unei strategii pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau despre întocmirea planului de digitalizare al unei primării.
Într-un panel special din cea de-a doua zi a conferinței se va vorbi despre Climă și sănătate și va fi lansat SDG Health Hub Brașov, menit să ajute Brașovul să devină un centru medical global pentru viitor, care să atragă investiții, să sprijine cercetarea și dezvoltarea durabilă în domeniul medical la Brașov, crearea de locuri de muncă etc.
În cea de-a treia zi a conferinței vor fi premiate cele mai implicate municipalități europene în domeniul schimbărilor climatice și orașelor durabile, precum și cele mai implicate companii.
Premiul este acordat de United Nations Global SDG Index Institute (UNGSII) Foundation, o inițiativă internațională, multilaterală, fără scop lucrativ, care sprijină ONU în punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în colaborare cu Media Tenor – primul institut de cercetare media care se concentrează pe o analiză continuă a presei, la nivel mondial.
Această ediție a premiului este creată special pentru Forumul Orașelor Verzi, iar premiile vor fi înmânate în premieră acelor orașe și companii care sunt cele mai angajate în domeniul ecologic, climatic și ODD11 – „Orașe și Comunități Durabile“. Gala va avea două categorii: „Premiile SDG Cities 2022: Spații de locuit durabile“ și „SDG Champions 2022: Companiile cele mai angajate în domeniul schimbărilor climatice și al orașelor durabile“. În fiecare categorie, vor fi 3 câștigători: bronz, argint și aur.
La fel ca anul trecut, o serie de activități destinate publicului larg au loc în această perioadă, finanțate fie de municipalitate, fie de partenerii FOV. A doua ediție „Street Delivery Brașov Shared Spaces“, organizat de Fundația Cântărești; „Frankencycle – proiect social de mediu și mobilitate“, al Asociației “Noua Uzină”, care vizează reutilizarea bicicletelor vechi; „Sunete reciclate“, proiectul prin care Asociația Culturală Fanzin dorește crearea a 7 instalații muzicale pentru copii, fabricate din materiale reciclate; „Jocurile Reciclării“, inițiate de Comprest, Caravana Ecotic, Festivalul Florilor, activități în mall-urile AFI și Coresi ori în cartierul Avantgarden, dar și un târg al producătorilor locali, parada bicicliștilor sau Alpin Film Festival, care va începe chiar din 6 septembrie, sunt doar câteva dintre exemple.
-
Evenimentacum o zi
FOTO – VIDEO / Accident violent în Braşov! Mașina unei școli de șoferi „s-a înfipt” într-un stâlp pe strada Păcii. Şoferul era în timpul examinării
-
Economicacum 2 zile
Braşovul a depăşit Capitala în topul orașelor cu cele mai mari prețuri din domeniul imobiliar. Este pe locul doi, după Cluj
-
Economicacum 2 zile
Prodlacta Brașov și-a cerut insolvenţa. Compania avea în primul semestru datorii de peste 30 de milioane lei
-
Turismacum 2 zile
Târgurile de Crăciun din România, atracție pentru turiștii străini. Brașovul, Sibiul sau Craiova, printre destinațiile preferate ale vizitatorilor de peste hotare
-
Socialacum 2 zile
Procedură în premieră, la Spitalul Județean Brașov. Medicii au realizat prima crioablație pentru fibrilația atrială
-
Evenimentacum 2 zile
O casă din Bran a fost ţinta hoţilor! Proprietarul a rămas fără 17.000 de lei, după ce tâlharii au spart locuinţa
-
Evenimentacum 2 zile
Agenția de Investigare Feroviară a deschis o anchetă în cazul pantografului rupt de la un tren, care a rănit trei tinere la Azuga
-
Economicacum 2 zile
Benzina și motorina se vor scumpi, începând de la 1 ianuarie 2024. Cât vor plăti șoferii români pentru un plin