Connect with us
Publicitate

Turism

Interzis turiștilor care hrănesc urșii. Administratorii Lacului Sfânta Ana nu vor mai permite vizitarea obiectivului turistic celor care dau mâncare animalelor sălbatice

Publicat

pe

Turiștii care hrănesc urșii vor avea interzis la Lacul Sfânta Ana. Este decizia drastică a administratorilor obiectivului turistic care spun că sunt terorizați de prezența zilnică a animalelor sălbatice. Blănoșii s-au învățat că la marginea drumului primesc mâncare și acolo își petrec zilnic ore bune în speranța că își vor potoli foamea. Ce nu știu oamenii inconștienți este că gestul de a arunca mâncare urșilor îi poate condamna la moarte.

Publicitate

Aproape că nu există zi fără ca urșii să coboare din pădure și să stea cu orele pe drumul care duce către Lacul Sfânta Ana, iar la fiecare apariție, sălbăticiunile primesc hrană de la turiștii inconștienții. Fără să ezite, oamenii aruncă mâncare, iar urșii s-au obișnuit cu acest mod ușor de a-și potoli foamea.

„Un urs care de ani de zile mănâncă hrană de origine umană nu va căuta nici zmeură, nici afine, nici furnici, ci va căuta chipsuri și hrană de origine umană”, spune Dosa Elek Levente, administratorul Lacului Sfânta Ana.

Pădurea bogată din Harghita adăpostește zeci de exemplare. Dar cum numărul urșilor este tot mai mare și hrana din natură se găsește din ce în ce mai greu. Așa că animalele sălbatice ajung zilnic în zonele frecventate de oameni, inclusiv la Lacul Sfânta Ana, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. Administratorii de aici le-au pus gând rău celor care hrănesc urșii. Ei îi îndeamnă pe cei care văd că oamenii dau mâncare sălbăticiunilor să îi filmeze și să le trimită clipurile.

Publicitate

„În afară de faptul că vom trimite la autoritățile statului acele înregistrări, vor avea și interdicția de a vizita lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș. Hrănirea urșilor lângă drum se face exclusiv din autovehicule, iar în momentul în care noi avem o identificare a omului din spatele numărului de înmatriculare putem să-l identificăm și efectiv în anunțăm la momentul sosirii că nu sunt oaspeți bineveniți la Lacul Sfânta Ana”, a mai declarat Levente.

Deși mulți turiști conștientizează pericolul, nu toți sunt de acord cu o decizie atât de drastică.

„Să le interzică oamenilor ca să mai viziteze lacul dacă aruncă mâncare la urși nu cred că e bine, dar sunt alte posibilități, cum ar fi o amendă”, spune un turist.

„Pe drum am văzut doi și când am coborât aici pe drumul ăsta care e închis am văzut patru. E un pic cam periculos și sincer să fiu mi-a fost frică. Ne-am oprit și ne-am uitat, n-am făcut mișcări bruște, n-am aruncat mâncare. Ceva trebuie să facă și oamenii de aici ca să interzică să le dea de mâncare”, a mai spus un alt turist.

Urșii mișună și prin pădurea din apropierea lacului, iar administratorii au luat măsuri pentru a ține animalele departe de locurile care se umplu de turiști. Ei au montat garduri electrice atât la ghenele de gunoi, cât și la chioșcul unde se vând produse alimentare și băuturi. Dacă un urs le iese în cale, turiștii sunt sfătuiți să nu facă mișcări bruște și să se îndepărteze de animal, dar să nu se întoarcă cu spatele la el. Atunci când sunt în natură oamenii trebuie să facă gălăgie pentru ca sălbăticiunile să nu se apropie de ei.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes