Connect with us

Fapt divers

INTERVIU / Cum trebuie să ne pregătim pentru excursiile pe munte? Răspunde Ciprian Lolu, Salvamont Zărnești

Redactia Brasov

Publicat

pe

Drumețiile montane erau până nu demult apanajul unor grupuri restrânse de pasionați, crescuți în spiritul respectului față de natură, care transmiteau la rândul lor lecțiile mai departe către alți cunoscuți. Dar la fel ca alergarea, ciclismul de șosea sau triatlonul, pasiunea devenit cunoscută și accesibilă unui număr din ce în ce mai mare de oameni, ceea ce nu este în sine un lucru rău. Îngrijorător este, însă, modul cum se pierd respectul pentru natură și dragostea pentru munte.

Publicitate

Așa am ajuns să vedem situații în care drumețiile înseamnă de fapt dorința unora de a ajunge cu mașina pe platoul Bucegilor sau, poate și mai înspăimântător, să arunce cu vin fiert în ambulanțele care vin să ia persoane accidentate de pe pârtie, pentru că îi deranjează sirena.

Fenomenul nu este izolat, dacă ne uităm ce se întâmplă deja vara, la malul mării. Situații în care salvamarii sunt ignorați sau chiar bătuți de turiști sunt deja comune. Și deși numărul mașinilor pe plaja a scăzut datorită amenzilor, parcările s-au extins atât de mult încât nici nu mai contează, scrie sportid.ro.

Publicitate

Așadar, cum arată viitorul drumețiilor montane, atât pentru pasionați, cât și pentru nou veniți? Ca să ne facem o idee, i-am adresat câteva întrebări lui Ciprian Lolu – Salvator montan în cadrul Serviciului Public Salvamont Zărnești, dar și instructor în cadrul Școlii Naționale Salvamont și Arbitru federal în cadrul Competițiilor Naționale de Schi-Alpinism.

Crezi că oamenii au început să aibă o atitudine greșită față de munte, în sensul că spun că vor liniște și aer curat, dar în același timp vor să ajungă cu mașina, să aibă restaurante, semnal la telefonul mobil și așa mai departe?

Publicitate

Cu siguranță, da. În ultimii ani asist la tot felul  de acțiuni bizare în care diverși montaniarzi merg orbește după google maps sau diverse aplicații pe mobil, fără să înțeleagă  esența muntelui, arealul unde se află cât și la ce riscuri se expun. Cumva, ultimii 10 ani îi văd dați printr-o generație facebook unde diverși montaniarzi iau cu asalt muntele pentru poze sau bifări de vârfuri.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le întâlnești la montaniarzii începători, dar și la cei avansați?

Personal aș separa aceste greșeli frecvent întâlnite la montaniarzii începători/avansați. În cazul montaniarzilor începători aș spune că entuziasmul fără o bază de cunoștințe montane acumulate de-a lungul timpului și aș menționa: încercarea lor de a parcurge un traseu peste nivelul fizic de pregătire care poate duce la epuizarea fizică, de unde și  diversele accidentări care uneori pot duce la pierderea vieții, apoi încercarea de a parcurge trasee tehnice în care fie echipamentul lor precar poate duce la accidentare, fie echipamentul lor de ultimă generație pe care nu știu să îl folosească duce la același  deznodământ. Mă refer la trasee de alpinism vară/iarnă, unde de exemplu nu ai putea parcurge Acele Morarului fără să ai ca echipament o cască de protecție, un ham, coardă, adică echipament de alpinism. De altfel pentru sezonul de iarnă nu este suficient să ai colțari, piolet, casca și tot ce este nevoie, dar tu să nu știi să le folosești… Legat de greșelile montaniarzilor avansați, cred că sunt atipice și cumva cauzate de un factor psihologic și anume relaxarea pe fondul experienței acumulate în timp.

Publicitate

Dacă ar fi câteva reguli de bază pe care ar trebui să le cunoască oricine se duce pe munte, care ar fi cele mai importante?

Informarea cât mai exactă asupra traseului pe care ai dori să-l  parcurgi și un raport cât mai echilibrat asupra potențialului tău vizavi de cunoștințele dobândite, acumulate prin experiența montană. Evident că aici aș include și echipamentul individual în funcție de traseul ales, cât și de sezonul în care dorești să parcurgi acel traseu. La noi, în Piatra Craiului, pe Brâul de Jos spre Umerii Pietrii Craiului, este o placă memorială pe care sunt scrise 3 cuvinte foarte clare despre aceste reguli : “Atenție, Prudentă, Renunțare”. Cred că aceste cuvinte sunt esența regulilor de bază pentru un turism montan sănătos.

Ce accesorii vestimentare și nu numai nu ar trebuie să lipsească din echipamentul cuiva care vrea să meargă pe munte?

Publicitate

Cred că vestimentația este diferită în funcție de sezon. De exemplu dacă vara am tot timpul la mine o pelerină de ploaie, iarna am tot timpul o pufoaică, dacă vara pentru o tură gen Zărnești – Cabana Curmătura am pe cap o șapcă, cu siguranță iarna pe aceeași tură port o căciulă și tot așa. Aceste elemente le gestionează fiecare dintre noi, iar elementul de bază este protecția termică.

Crezi că este important ca în curricula școlară sa fie incluse și cursuri despre natură/munte? În multe țări nordice se fac astfel de cursuri.

Răspunsul este afirmativ și mai mult cred în dezvoltarea unei educații sănătoase asupra disciplinelor montane pe care dorim să le facem, cât și în educarea pentru respectarea naturii cu privire la floră/faună.

Publicitate

 

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Fapt divers

Un urs a dat iama în stupii unui gospodar din judeţul Braşov. Atras de miere, animalul atacă aproape zilnic

Redactia Brasov

Publicat

pe

Un bărbat din localitatea Jimbor, județul Brașov, a rămas fără stupină după ce un urs a intrat în curte și i-a distrus toate cele 20 de familii de albine.

Omul e disperat, pentru că sălbăticiunea e atrasă acum de animalele din gospodărie. Vine aproape în fiecare seară la grajdurile aflate pe deal, în vecinătatea pădurii, unde sunt animale domestice, dar și căprioare.

A reclamat cele întâmplate la administratorul fondului de vânătoare și a cerut despăgubiri, dar procedura e greoaie.

Publicitate

Între timp, a împrejmuit locul cu gard de sârmă și a dus la grajduri câini de pază, să dea alarma când vine sălbăticiunea, relatează stirileprotv.ro.

Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

Brașoveanul Ion Țiriac s-a infectat în SUA, de la fiica sa, cu SARS-CoV-2 iar după vindecare s-a vaccinat: Am avut norocul norocului. Dacă ai puțină minte, n-ai cum să nu-l faci

Redactia

Publicat

pe

Ion Țiriac a dezvăluit că a avut COVID-19. Între timp, s-a refăcut și a ales să se vaccineze.

Publicitate

Omul de afaceri a contractat virusul Sars-CoV-2, dar a ales să țină acest lucru secret până acum. Ion Țiriac spune că a trecut ușor peste infectarea cu virusul, fără a avea simptome, și mărturisește că s-a imunizat.

„Am avut norocul norocului, am trecut prin ea (boala COVID-19, n.red.) fără să simt, aproape nu știam că o am la vârsta asta tânără la care sunt, la 82 de ani n-am avut absolut niciun simptom. Se întâmplă, mai bine așa decât altfel. Am fost la un test de rutină, am fost în Statele Unite, de-acolo am luat-o, de la fiică-mea care a luat-o de la Universitate. Am trecut toți peste cu bine, mulțumesc lui Dumnezeu. Având în vedere că mi-a venit rândul la vaccin, le-am făcut pe amândouă”. a spus Țiriac.

Publicitate

Ion Țiriac precizează că nu a avut nicio îndoială în privința vaccinului.

„L-am făcut pe cel pe care mi l-a dat, mi se pare că Pfizer. Este un vaccin ca toate vaccinurile. N-ai cum să nu-l faci dacă ai puțină minte în cap”, a mai spus Țiriac.

Publicitate

Având în vedere că mi-a venit rândul la vaccin, le-am făcut pe amândouă (n.r. dozele). L-am făcut pe cel pe care mi l-a dat, mi se pare că Pfizer. Este un vaccin ca toate vaccinurile. N-ai cum să nu-l faci, dacă ai puțină minte în cap”, a spus Ion Țiriac pentru ObservatorNews.

Chiar dacă pandemia de coronavirus nu l-a afectat din punct de vedere al sănătății, Ion Țiriac suferă din punct de vedere financiar: „Eu personal am pierdut foarte mulți bani, în special cu turneul de tenis de la Madrid, pe care anul trecut nu l-am jucat… și care turneu trebuie să-l joc în mai, acum. E undeva la 40 de milioane de euro. În rest, un paradox: anul trecut, în România s-au vândut mai multe mașini ca în 2019. Lumea poate că nu mai poate să călătorească cu avionul și își ia mașină”.
Citeşte întreaga ştire: Ion Țiriac a făcut COVID. „Am luat-o de la fiică-mea”

Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

Cum ai fi primit un “Like” la începutul secolului al XX-lea?

Avatar

Publicat

pe

Muzeul de Etnografie Brașov a explicat pe pagina de socializare a instituției, într-un mod inedit, modul în care un tânăr intra în grațiile unei fete la începutul anilor 1900.

Publicitate

„Astăzi ne imaginăm că facem un salt în timp, ne întoarcem la începutul anilor 1900 și realizăm un reportaj radiofonic într-un sat din sud-estul Transilvaniei.
– Ce ocazii avea un tânăr dintr-un sat să ofere un cadou unei fete?
– Dacă era priceput, făcea o furcă de tors sau un prâsnel, adică disc decorat cu motive traforate și pictate sau motive crestate, care se atașa la capătul fusului de tors, ca firul să nu alunece. Dacă era mai puțin priceput, dar îndrăzneț și descurcăreț, căuta un tâmplar iscusit, plătea ceva bani și îi făcea el furca și prâsnelul.
– Ce trebuia să spună sau să facă băiatul când oferea cadourile?
– Mai întâi anunța dinainte vizita la casa fetei, spunându-i în pauza de la școală: “Azi venim și aducem o furcă!” Furcile se ofereau a treia zi după Crăciun, iar prâsnelele, după Lăsata de sec. Acestea din urmă erau dăruite mai discret, mai exact ascunse în papuci, cu ocazia vizitelor scurte, însă și ele anunțate dinainte.
– Cum dădea o fată “Like” tânărului care i-a oferit cadoul?
– Era nevoie de puțină răbdare. Ambele cadouri erau funcționale. Dacă fata folosea furca sau prâsnelul la șezătoarea unde era prezent și băiatul, iar acesta observa și înțelegea mesajul discret, dar vizibil”, scrie Muzeul de Etnografie Brașov pe pagina de socializare a instituției.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>