Connect with us
Publicitate

Administrație

Instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii după după documentele emise de alte autorităţi ale statului. Proiect anti dosar cu șină

Publicitate

Publicat

pe

stack of books on table

Mai multe documente din clasicul dosar cu șină ar putea deveni istorie dacă un proiect de lege, inițiat de deputatul PNL George Tuță va deveni realiate.

Publicitate

Prin proiectul de lege se vrea interzicerea instituțiilor publice de a solicita cetățenilor să vină cu acte sau copii emise de alte autorități publice.

Atunci, instituțiile publice ar fi obligate să dezvolte baze de date interconectate, la care angajații să aibă acces și să își ia singuri documentele de care au nevoie pentru rezolvarea unor probleme birocratice.

Mai exact, dacă un cetățean ar avea nevoie de un aviz de la o instituție publică, iar pentru a obține avizul necesar are nevoie de o copie după buletin, angajatul instituției ar accesa o bază de date de unde ar putea lua singur copia de buletin a cetățeanului.

Publicitate

Asta ar înseamna ca la nivel cel puțin local să existe o bază de date la care toate instituțiile publice să aibă acces în baza unor reglementări.

„Încă de la începutul mandatului am avut în plan o iniţiativă legislativă care să interzică instituţiilor publice să ceară oamenilor copii după acte emise tot de instituţii publice.

Spre exemplu, serviciul de parcări de reşedinţă din multe oraşe nu va mai avea voie să solicite copii după acte de la acei şoferii care doresc să îşi prelungească un contract de închiriere. Azi, solicitantul trebuie să aducă o copie de buletin şi una de talon pentru a dovedi că locuiesc la adresă şi au dreptul la loc de parcare.

Or, toate aceste informaţii sunt deja în posesia statului român. Care fie nu ştie unde să le caute, fie îi este mai comod să vi le ceară iar şi iar în fiecare an. Vreau să forţez administraţia publică să fie inovativă, să găsească soluţii pentru a repara o aiureală administrativă ce ţine de 30 de ani.

Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari care au semnat acest proiect de lege, prin care facem un pas necesar şi aşteptat, totodată, de cetăţeni, dar şi de cei din administraţia publică: debirocratizare. Sunt un susţinător al simplificării proceselor prin care putem îmbunătăţi relaţia dintre cetăţean şi stat. Am încredere că acest proiect de lege va fi adoptat în cel mai scurt timp şi va deveni o exemplu de bună practică pentru fiecare instituţie din ţara noastră”, a declarat deputatul PNL, potrivit Digi24.

Publicitate

sursă: digi24.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes