Connect with us
Publicitate

Economic

Insolvenţa Societății Comerciale de Reparații Locomotive Brașov apropie de final

Publicat

pe

După șapte ani de zile, insolvența SCRL Brașov se apropie vertiginos de final, așa că preluarea de către o firmă din Craiova a administrării societății reparatoare de locomotive pentru CFR Călători va rămâne fără obiect. Plata datoriilor restante către ANAF se va face eșalonat, pe o perioadă de șapte ani, iar suma datorată se va reduce considerabil.

Publicitate

Anunțul a fost făcut în exclusivitate pentru Club Feroviar de către administratorul special al Societății Comerciale de Reparații Locomotive Brașov, Dorel Coconașu.

”Am discutat cu reprezentanții ANAF și săptămâna viitoare voi face notificarea oficială către ei pentru intrarea societății sub incidența Ordonanței 6. Astfel, totalul datoriei va scădea de la 125 milioane de lei, cât este în prezent, la doar 38 de milioane. Suma o vom plăti eșalonat, pe parcursul a șapte ani de zile. Va veni cam 400.000 de lei pe lună”, a spus Coconașu.

El a precizat că mai rămâne de achitat o restanță de plată de șase milioane de lei net, aproximativ 11 milioane de lei brut, către salariați, dar va face o înțelegere cu sindicatul. Suma provine din neplata unor prime și sporuri de dinaintea intrării societății în insolvență. Salariații sunt la masa credală, însă niciodată nu au cerut imperativ plata acestor datorii, pe principiul ca societatea să funcționeze și să nu intre în faliment, transmite clubferoviar.ro.

Publicitate

Insolvența SCRL Brașov se va încheia până la sfârșitul anului

Întrebat când ar putea ieși oficial societatea din insolvență, Dorel Coconașu a spus că acest lucru se va întâmpla până la finele anului în curs. ”Am discutat despre această posibilitate de ieșire din insolvență și cu directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, și i-am transmis și domnului ministru Sorin Grindeanu. În momentul de față, CFR Călători este la zi cu plata obligațiilor curente”, a menționat administratorul special al SCRL Brașov.

Dorel Coconașu vrea să introducă societatea sub ”umbrela” Ordonanței 6 din 31 iulie 2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale. Actul normativ prevede instituirea unor măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 în cazul debitorilor care au datorii în cuantum mai mare sau egal cu suma de un milion de lei. Aplicabilitatea acestuia a fost prelungită prin Ordonanța de Urgență 85 din 17 iunie 2022 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul fiscal și vamal. Totodată, noul act normativ a adus și unele modificări și completări ale Ordonanței 6. ”Având în vedere efectele create de pandemia de COVID-19, operatorii economici se confruntă cu lipsa de lichidități, fapt pentru care se impune continuarea măsurilor de sprijin al acestora pentru a atenua efectele negative asupra economiei”, se arată în textul OUG 85/2022.

De șapte ani în insolvență, dar pe profit

SCRL Brașov a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 863/2001, ca filială a Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA și a preluat personalul de specialitate existent la vremea respectivă în depourile operatorului feroviar de stat.

Publicitate

Până în 2009, lucrurile au mers foarte bine. Apoi, societatea-mamă a început să nu mai achite la termen facturile emise de SCRL Brașov, așa că situația financiară s-a agravat de la an la an, iar în 2014 s-a cerut intrarea în insolvență. Lucru care s-a și întâmplat un an mai târziu, prin sentința civilă a Tribunalului Brașov, iar EOS Insolvency se ocupă de atunci de destinul societății reparatoare de locomotive.

De la declanșarea insolvenței și până în prezent, în condițiile în care a scăpat de cheltuielile cu dobânzi și penalități impuse de ANAF, societatea a reușit ca din veniturile proprii să-și acopere toate cheltuielile și să obțină și profit. Anul trecut, profitul brut a fost de 4.564.815 lei.

Casa de insolvență din Craiova va rămâne fără obiectul muncii la Brașov

În condițiile în care SCRL Brașov va reuși să intre sub incidența OUG 85/2022, desemnarea unei noi case de insolvență (din Craiova) va rămâne fără obiect.

Club Feroviar a relatat ieri că, în urma unei proceduri de selecție organizate de ANAF, Consorțiul Casa de Insolvență GMC SPRL și Vizal Consulting IPURL a fost desemnat noul administrator special al societății craiovene. Această mișcare a ridicat multe semne de întrebare, existând suspiciunea că ea ar fi menită să ducă la falimentul SCRL Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes