Fapt divers
Înșelătoria de Anul Nou – Se întâmplă pe WhatsApp

Hackerii încearcă să acceseze datele, fotografiile și videoclipurile transmise pe WhatsApp prin intermediul unui cod. Sistemul este extrem de simplu, astfel că nu îți dai seama mereu când ești „lovit” de „codul WhatsApp”, scrie Mediafax.
Este descris ca un virus care blochează WhatsApp, dar în realitate este vorba despre un mesaj cu un cod din șase cifre pe care mulți îl primesc. Redenumit deja „înșelătoria de Anul Nou”, este o modalitate rapidă și ușoară de a prelua controlul chat-urilor altor persoane.
Conform Corriere della Sera, sistemul este simplu, dar eficient. Victima primește un mesaj cu un cod din șase cifre. Apare ca un mesaj autentic, de parcă ar veni de la asistența WhatsApp, însă l-a cerut hackerul în locul nostru.
Apoi, vine un mesaj de la un număr pe care nu îl cunoaștem, dar, pentru a face capcana mai credibilă, expeditorul are fotografia unui cunoscut de-al nostru. Textul pare autentic: „Bună, ți-am trimis un cod din greșeală, ai putea să-l trimiți înapoi?”, iar prima noatră reacție este să ne gândim că expeditorul și-a schimbat numărul, putem avea încredere în el.
Aici începe faza a doua a înșelăciunii. Odată ce i-a fost trimis codul, hackerul se poate preface că suntem noi, exact ca atunci când schimbăm telefoanul și instalăm Whatsapp-ul pe unul dintre dispozitive, introducând codul de autentificare. Rezultatul este că hackerul va putea folosi chat-ul nostru și noi nu.
Înșelătoria se bazează pe naivitatea oamenilor, deoarece nimeni nu ne va cere vreodată codul de autentificare. Odată preluat controlul profilului, începe reacția în lanț. Hackerul poate vedea contactele și grupurile noastre, ne poate contacta prietenii și rudele, etc.
Înșelătoria a început de mult, dar a revenit în ultimele zile cu mesaje de abordare ascunse printre urările de bine. Conform Agenției ANSA, sute de persoane au căzut deja victimele acestei înșelăciuni, inclusiv senatorul Gianpietro Maffoni.
Ca măsură de prevenție, este suficient să nu dăm codul din șase cifre nimănui. Dacă, pe de altă parte, l-am dat deja, putem recâștiga controlul profilului cerând Whatsapp un nou cod. Introducând numărul de telefon și codul, ar trebui să putem accesa din nou profilul nostru și să avem control deplin asupra acestuia. În cazul în care hackerul a schimbat numărul de telefon al profilului, trebuie să contactăm Whatsapp și, în cazuri extreme, să dezactivăm contul.
Sursa: Mediafax
Foto: Unsplash
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Parcul fotovoltaic al lui Călin Donca, din Săcele, nu ar fi racordat la rețeaua publică. Milionarul le promitea investitorilor săi câștiguri fabuloase, chiar dacă panourile solare nu funcționau. Printre păgubiți ar fi și cunoscutul influencer român, Dorian Popa
-
Evenimentacum o zi
„Milionarul de carton”. Așa îl denumesc cunoscuții pe omul de afaceri din Brașov, Călin Donca. Apropiații spun că imaginea familistului convins și a afaceristului prosper ar fi doar de fațadă
-
Economicacum 3 zile
VIDEO / Un antreprenor din Braşov vrea să facă locuinţe din polistiren, la nici 10.000 de euro. Adrian Trăsnea şi-a prezentat proiectul inedit la Imperiul Leilor
-
Fapt diversacum 3 zile
O tânără din Braşov care iubeşte natura şi practică un stil de viață ecologic a postat pe Facebook un anunţ cum că e în căutarea unei case pentru a ajuta în gospodărie şi a avea grijă de copii. Primul comentariu: „Vrei să fii soția mea?”
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Lucrările la Sala Polivalentă din Brașov sunt în grafic. Imagini de la construcţia celei mai mari săli de sport din România
-
Economicacum 2 zile
Un proiect în valoare de 70 de milioane de euro va fi construit în Poiana Brașov: „Va fi unul dintre cele mai prestigioase din estul Europei. 75 de proprietăți, reședințe de lux concepute la cele mai înalte standarde”
-
Evenimentacum 2 zile
Trafic blocat pe DN 73, Pitești – Brașov. O conductă de gaze a fost spartă de un utilaj
-
Socialacum 2 zile
Lucrări ample pe calea ferată. 30 de șantiere au fost deschise pe rețeaua feroviară din Brașov și alte șase regionale ale CFR